Direct naar artikelinhoud
Bedrijven

Philips Turnhout schrapt 158 jobs

Philips Turnhout schrapt 158 jobs
Beeld BELGA

Bij lampenfabrikant Philips in Turnhout verdwijnen 109 arbeiders- en 49 bediendenjobs. Dat is donderdagochtend aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zegt een afgevaardigde van de socialistische vakbond ABVV.

De directie lichtte het personeel in Turnhout donderdagochtend in tijdens een bijzondere ondernemingsraad. “We hadden banenverlies verwacht”, zegt ABVV-afgevaardigde Erwin Oris. “Maar 158 jobs is wel erg veel: dat is ongeveer een op de vier banen.”

De afslanking past volgens Oris binnen een meerjarenplan om met de krimpende markt van traditionele lampen om te gaan. “Elk jaar moeten we rekening houden met een verlies van ongeveer vijf procent banen”, aldus Oris. “Dit jaar is het dus een pak meer.”

Opkomst LED-technologie

Het bedrijf, dat in mei zijn naam veranderde naar Signify, noemt het schrappen van 158 banen in Turnhout een moeilijke beslissing. De reductie is volgens het bedrijf noodzakelijk wegens de krimpende markt voor conventionele verlichting door de snelle opkomst van de LED-technologie. “Die marktvraag is de laatste tijd sneller aan het inkrimpen dan vooraf geanticipeerd”, zegt woordvoerder Roel Dekoninck.

In 2017 kondigde het bedrijf aan dat het personeelsbestand tegen 2020 met 30 procent zou afnemen. Door de snel krimpende markt zal die personeelsdaling nu waarschijnlijk nog groter zijn. “Dit is nodig om weerbaar te blijven in de toekomst”, zegt Dekoninck.

‘Bij Philips werken veel hoogopgeleide en technisch onderlegde werknemers. Dat zijn interessante profielen voor andere bedrijven’
Roel Dockx, Voka

Signify neemt zich voor om de situatie voor alle betrokken medewerkers op een respectvolle en professionele manier te behandelen. Ook zal overlegd worden met de sociale partners over begeleidende maatregelen zoals trainingen, om binnen en buiten Signify de transitie naar ander werk zo vlot mogelijk te doen verlopen. Op dit moment werken er 640 medewerkers (425 arbeiders en 215 bedienden) bij Signify in Turnhout.

Voka optimistisch: “Grote vraag naar personeel” 

Voka, de Kamer van Koophandel regio Mechelen-Kempen, betreurt het aangekondigde banenverlies, maar toont zich optimistisch over de werkkansen voor het ontslagen personeel. “Er is veel vraag naar dergelijke profielen.”

“Dit is uiteraard een klap voor alle werknemers en bij uitbreiding de hele regio”, zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder. “Toch geloven we sterk in de mensen en hun competenties. Bij Philips werken veel hoogopgeleide en technisch onderlegde werknemers. Dat zijn interessante profielen voor andere bedrijven. Daar is op dit moment heel veel vraag naar.”

Volgens Voka blijkt uit de recentste VDAB-cijfers dat in het arrondissement Turnhout op dit moment zo’n 2.500 jobs beschikbaar zijn. De VDAB registreerde over de afgelopen twaalf maanden 16.664 vacatures in de regio, het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar.