Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Genstudie legt het mysterie van roodharigen bloot

Acht genen zouden in totaal verantwoordelijk zijn voor de zeldzame rode haren.Beeld Thinkstock

Waarom hebben sommige mensen rood haar? Lange tijd dachten we dat één gen daarvoor zorgde. Nu blijkt dat andere genen ook een belangrijke rol spelen.

Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh hebben in totaal acht genen gevonden die mee verantwoordelijk zijn voor de zeldzame rode haren. De onderzoekers voerden de grootste genetische studie ooit uit naar haarkleur, zo meldt BBC. De studie staat gepubliceerd in Nature Communications.

Lange tijd werd gedacht dat bij roodharigen enkel het gen MC1R een rol speelde, waarbij dan beide ouders een versie van dat gen aan hun kind doorgaven. Maar hoewel bijna alle roodharigen twee kopieën van dat gen hebben, zijn die kopieën geen garantie op rode lokken. Er zijn evengoed mensen die wel twee kopieën van het gen hebben, maar het toch met bruin of blond haar moeten stellen. Wetenschappers wisten dus dat andere genen een rol spelen, alleen was nog onduidelijk om welke het precies ging.

Grote databank

Het onderzoeksteam onderzocht het DNA van bijna 350.000 mensen die hebben deelgenomen aan de UK Biobank Study. Toen ze de roodharigen vergeleken met de mensen met bruin of blond haar, vonden ze uiteindelijk acht nooit eerder ontdekte genetische verschillen. Ook vonden ze 200 genen die gelinkt zijn aan bruin of blond haar.

"We zijn erg blij dat we de genetische variatie in kaart kunnen brengen die de verschillen in haarkleur bij mensen verklaart", zegt professor Albert Tenesa van Roslin Institute aan BBC. De eerste roodharigen zouden zo'n 20.000 tot 100.000 jaar geleden zijn verschenen. Vaak wordt ook verwezen naar de Neanderthalers, die ook een MC1R-gen hadden.