Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

Nieuws
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 15:03
Afbeelding
beeld anp

‘Het demonstratierecht is fundamenteel en cruciaal, een hoeksteen van de democratie’, aldus Marcouch. ‘Maar de rechten van anderen moeten ook gewaarborgd en beschermd worden. Daarom pleit ik voor wetten die grenzen stellen, bijvoorbeeld aan het verbranden of bevuilen van heilige geschriften en aan het verbranden van een vlag als symbool van een natie. Of aan manifestaties waardoor de nationale veiligheid of de veiligheid van Nederlanders in het buitenland in gevaar komt.’ Vorige maand waren er serieuze zorgen dat een koranverbranding in Arnhem tot een terroristische aanslag zou kunnen leiden.

Marcouch is tevreden dat het kabinet door het instellen van een onderzoek laat zien ‘de signalen uit de samenleving serieus te nemen’. ‘Het is goed dat er zorgvuldig wordt gekeken naar hoe grondrechten met elkaar kunnen botsen en hoe daar iets aan gedaan kan worden’, zegt hij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

Afbeelding

Meer regen voor Limburg en Brabant en nog enkele onweersbuien

Ook aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag komen nog enkele onweersbuien voor. Die kunnen gepaard gaan met hagel en veel regen, waardoor er wateroverlast kan ontstaan, waarschuwt het KNMI. Het gaat vooral om het midden en westen van het land.

Afbeelding

Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen.

Afbeelding

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het 'buitenproportioneel' en 'betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt'.

Afbeelding

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer.

Afbeelding

Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.