Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

Nieuws
De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 16:02 aangepast 16:41
Afbeelding
beeld anp

In een "beginnende club" die voor het eerst met elkaar samenwerkt moet het vertrouwen ook groeien volgens de informateur.

PVV-leider Geert Wilders liep maandag tijdelijk weg bij de onderhandelingen, naar eigen zeggen omdat hij ontevreden was over de voortgang op het thema asiel en migratie. Daarop zei Dilan Yeşilgöz van de VVD aan tafel bij de talkshow BEAU dat ze op dit punt juist "richting consensus" bewogen. Ze voegde daaraan toe dat de wegloopactie van Wilders overkwam alsof het "van tevoren bedacht was".

Huiswerk

Op woensdag haalde Wilders uit naar VVD-Kamerlid en demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) toen die het een "uitstekende keuze" noemde van de onderhandelaars dat er geen kabinet-Wilders I komt. De radicaalrechtse politicus noemde Van der Burg op X een "eng mannetje".

Volgende week wordt er ook weer gesproken over migratie. Daar zijn "stevige onderhandelingen" over, maar dat verbaast de informateurs ook weer niet. "Een flink deel van de verkiezingen ging daarover. Dus het zou ook gek zijn als je zou denken, nou, asiel, migratie, appeltje-eitje."

De partijen hebben voor het weekeinde "huiswerk" meegekregen, voornamelijk in de hoek van de financiën. Maandag gaan de vier partijleiders weer samen bij de informateurs langs. Alle onderwerpen die afgelopen maand zijn besproken, komen volgende week nog een keer voorbij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.

Afbeelding

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. 'De verwoestingen zijn enorm en ongekend', zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari.

Afbeelding

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda.

Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.