Maaike Cafmeyer schittert op set ‘De Zonen van Van As’: “West-Vlamingen onder elkaar, dat schept een band”

Acteur Sam Louwyck doet zijn intrede in het volgende seizoen van De Zonen van Van As, dat momenteel in opname is. “Als ik echt West-Vlaams spreek verstaat niemand me. Maar ik hoef mijn accent niet te verstoppen”, vertelt hij tijdens een setbezoek.

tove

De Zonen van Van As ondergaat enkele belangrijke veranderingen in het nieuwe seizoen. Peter Van den Eede en Jan Van Looveren, die Jempi en Eddy van As speelden, verdwijnen in de loop van de reeks. Nieuw bloed komt er vooral in de persoon van Sam Louwyck, die Zjang vertolkt. “Mijn personage is een oude kameraad van de Frakke, het personage van Carry Goossens”, vertelt de acteur. “Ze kennen elkaar al sinds hun legerdienst. Nu komt hij Frakke helpen na het wegvallen van Jempi.”

Maandagavond werd er gefilmd in frituur Soe in het Vlaams-Brabantse Elewijt. Louwyck had er een scène met Carry Goossens, Jaak Van Assche en Maaike Cafmeyer. “Ik ben er in de loop van de vorige reeks al even ingekomen als de ex van Jempi, en Belinda zal in het vierde seizoen nog steeds moeilijk doen en iedereen een oor aannaaien”, lacht Maaike Cafmeyer. “Al heeft ze dat zelf niet door.”

De personages van Cafmeyer en Louwyck werken in het grondbedrijf. “Belinda is vrachtwagenchauffeur. Voor deze rol heb ik moeten leren rijden met een truck. Mijn rijcapaciteiten? De ploeg heeft geluk met zo’n goeie chauffeur”, knipoogt de actrice veelzeggend. “Gelukkig moet ik geen grote toeren uithalen.”

West-Vlaamse reünie

Maaike en Sam kenden elkaar al van de hitreeks Eigen Kweek. “Waarin zij de flik en ik de gangster speelde”, zegt Louwyck. “Dat was mooi meegenomen toen ik voor deze rol werd gevraagd. De andere acteurs draaien al sinds het begin mee. Als nieuwkomer moet je altijd je plek vinden in zo’n goed geoliede machine. Maar Maaike en ik begrijpen elkaar perfect.”

Hoewel beiden van West-Vlaanderen zijn, is er geen sprake van een West-Vlaamse invasie op de set. “Zo ver gaat het niet”, zegt Louwyck. “Al zal het wel uitgespeeld worden in het verhaal. Dat dialect is de perfecte afkruiding van een lekkere schotel.”

Cafmeyer zegt dat ze zich aanpaste aan Louwyck. “Tijdens de vorige reeks sprak ik wat meer zoals de andere personages, maar nu betrap ik me erop dat het soms echt West-Vlaams is. Dat is zo sinds Sam meedoet. Onze afkomst schept een band. Sam en ik amuseren ons omdat het vaak grappige scènes zijn. Wij zijn het marginale duo dat altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is.” Al benadrukt Louwyck dat de reeks meer is dan enkel eenzijdige humor. “De situaties waarin onze personages belanden zijn niet per se grappig, maar hun handelingen en uitspraken maken het net ludiek.”

De opnames begonnen in juli en lopen nog enkele weken. Een uitzenddatum is er nog niet, maar voor dit jaar is het zeker niet meer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen