© Joris Herregods

Talentenjacht tilt jongeren met problemen naar een hoger niveau

In de Arenbergschouwburg kunt u vandaag, zaterdag, gratis naar de tweede Violencia Showcase gaan kijken. Dertien jongeren geven er het beste van zichzelf. Ze brengen pop, hiphop, beats en spoken word.

mischa bludts

“Violencia werd in 2010 in Rotterdam opgericht door Matthijs Spittel. Hij wilde sociaal-artistieke projecten in gang zetten rond zinloos geweld bij jongeren”, vertelt communicatieverantwoordelijke Nouhaela Matrouf. “We organiseren talentenjachten omdat daar bij jongeren veel vraag naar is. De eerste Antwerpse editie vond plaats in 2016.”

De naam van de vereniging is mogelijk een tikje verwarrend? “Ja, soms denken mensen dat Violencia voor geweld is, maar het is natuurlijk net het omgekeerde. We werken met jongeren die met een bepaalde problematiek worstelen. Daar komt niet per se geweld bij kijken, maar ze zijn vaak wel in de criminaliteit beland. We geloven dat zij, door het ontwikkelen van hun creatieve talenten, daar makkelijker kunnen uitstappen. En een talentenjacht kan daar een eerste aanzet toe zijn.”

In de zomer van 2017 werd een oproep gelanceerd en meer dan honderd jongeren stuurden een demo met bijbehorende motivatiebrief in. Daar bleven er na een auditie vijfentwintig van over. “Ze doorliepen een intensief traject met verschillende masterclasses en workshops, gegeven door professionals. Daarbij merkten we dat ze niet alleen artistiek beter werden, maar ook dat hun gedrag een positieve evolutie doormaakte.”

Verder organiseerde Violencia fotoshoots en try-outconcerten met een bekende hoofdact. “Daarvoor werken we samen met deSingel en de Arenbergschouwburg. In de toekomst komt er mogelijk een project met de VRT.”

Het publiek koos via sociale media dertien finalisten, die vandaag met een eigen nummer op het podium van de Arenbergschouwburg staan. Ze krijgen er het gezelschap van verschillende bekende artiesten en dansgroepen. “Na afloop wordt er door de jury - onder wie de voormalige baas van Sony Music, Rotjoch en Eigen Makelij-producer Cloos Jeeja - drie winnaars gekozen.”

Die krijgen niet alleen een trofee, maar nemen ook deel aan een aanvullend traject inclusief de opname van een plaat, een videoclip en extra podiumkansen. “Het is echt onze bedoeling om die jongeren naar een hoger niveau te tillen.”

Violencia Showcase, za 17/3, 20u, Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, Antwerpen, www.arenbergschouwburg.be. Gratis , maar een zitje reserveren wordt aangeraden.