© via REUTERS

Miljoenen mensen wonen begrafenis van Iraanse president Raisi bij

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn miljoenen mensen toegestroomd voor de rouwdienst voor de verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi. Dat zegt de Iraanse staatstelevisie. De religieuze leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, leidde bij het begin van de ceremonie woensdag een gebed bij de doodskisten van de slachtoffers van het ongeval.

jvh
Bron: BELGA

Raisi en buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian kwamen zondag om bij een helikopterongeluk, samen met zes andere inzittenden. De lijkstoet trok van de Universiteit van Teheran, in het centrum van de stad, naar het Vrijheidsplein, in het westen. De straten waren volgelopen met rouwende regeringsaanhangers. Naast verschillende hooggeplaatste politieke en militaire vertegenwoordigers waren er volgens agentschap Isna ook buitenlandse gasten op de ceremonie, onder wie Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van de militante Palestijnse organisatie Hamas. 

Khamenei kondigde vijf dagen rouw aan tot vrijdag. Raisi zal donderdag in zijn geboortestad Mashhad begraven worden, het heiligdom van imam Reza, een van de nakomelingen van de profeet Mohammed. Voor de begrafenis worden ook hoge vertegenwoordigers uit bevriende landen verwacht. Zo zal Rusland parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin sturen. In Teheran staat woensdagnamiddag al een bijeenkomst van internationale gasten op de agenda. 

Terwijl de aanhangers van Raisi treurden om zijn dood, heerste er bij anderen een heel ander gevoel over zijn dood. Raisi was een kopstuk van het Iraanse regime, dat andersdenkenden onderdrukt en terechtstelt. Onder de regering van Raisi nam de repressie in het land nog toe. Zo belandden tientallen journalisten en activisten in de cel.

© via REUTERS

© via REUTERS

© via REUTERS

© AFP

© AFP

© via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer