Verenigde Staten

Opperrechter steunde met vlag in zijn tuin openlijk Trumps nonsens over kiesfraude

Samuel Alito.© ap

Samuel Alito, een rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof die ervoor pleit Donald Trump absolute onschendbaarheid te geven, hees in de dagen na de bestorming van het Capitool een pro-Trumpsymbool in zijn tuin.

Steven De Foer

In de dagen tussen de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021, en de inauguratie van president Joe Biden, twee weken later, wapperde in de tuin van hoge rechter Samuel Alito een omgekeerde Amerikaanse vlag. Die ondersteboven gehesen stars-and-stripes zijn een symbool van zware onvrede met het land. Ze werden in die dagen gebruikt door Trumpfans die volhielden dat Biden de verkiezingen frauduleus gewonnen had. Alito is een van de negen rechters van het Supreme Court.

De omgekeerde stars-and-stripes in de tuin van Alito.© nyt

The New York Times publiceerde vrijdag foto’s van de omgekeerde vlag in Alito’s tuin in een rustige wijk van Alexandria, Virginia (vlak bij Washington). Ze werden gemaakt door mensen uit de buurt.

Rechters van het Supreme Court worden verondersteld zich zo onpartijdig mogelijk op te stellen – en dus geen sympathie te tonen voor pakweg een in meer dan zestig rechtszaken bewezen complot­theorie. Nog pikanter is dat Alito in die turbulente periode met zijn acht collega’s belangrijke voorlopige beslissingen moest nemen over Trump en diens rol in die rebellie. Alito stemde consequent ten voordele van Trump, al was hij vaak in de minderheid.

“Schuld van mijn vrouw”

Alito is lid van het Supreme Court sinds 2006. Hij werd benoemd door George W. Bush. Jarenlang vormden hij en Clarence Thomas de ultraconservatieve marge van dat Hof. Tot Donald Trump drie nieuwe rechters mocht benoemen om anderen te vervangen, en die rechts-extreme marge opeens de meerderheid ging vormen in het machtige hof.

Alito beweert dat de protestvlag in zijn tuin het werk was van zijn echtgenote. Ze deed dat, meldde hij aan The New York Times, als reactie op een oplopende ruzie met een buurman. Die had een anti-Trumpbord in zijn voortuin geplaatst, met scheldwoorden.

Alito laat uitschijnen dat hij nauwelijks iets wist van de vlag, wat weinig geloofwaardig overkomt: de vlag heeft er volgens buurtbewoners dagenlang gehangen, en geen enkele Amerikaan beschouwt het gebaar als een onschuldig protest. De stars-and-stripes zijn in de loop der jaren door zowel linkse (bij het protest tegen de oorlog in Vietnam in de sixties) als rechtse bewegingen (na de verkiezing van Barack Obama) ingezet als uiting van fundamentele woede tegen ‘het systeem’.

“Slecht gedrag”

De verleiding zou kunnen bestaan dit als oud nieuws uit 2021 te ­bestempelen, maar het Supreme Court velt binnenkort twee uiterst belangrijke definitieve arresten over die woelige begindagen van 2021.

Het ene dossier handelt over de graad van criminele verantwoordelijkheid van de bestormers van het Capitool, van wie er de voorbije ­jaren honderden tot celstraffen veroordeeld zijn. Het Supreme Court zou die veroordelingen ­ongedaan kunnen maken, wat het trumpiaanse narratief zou voeden dat het geweld die dag sterk overdreven werd door de liberale media.

Het andere betreft de vraag of Trump ook na zijn presidentschap nog strafrechtelijke immuniteit geniet voor misdrijven die hij pleegde als president. Lagere rechtbanken en hoven beslisten dat zoiets nonsens zou zijn, omdat het een president zelfs de mogelijkheid zou geven zijn politieke ­tegenstanders te vermoorden en toch vrijuit te gaan. John Sauer, de advocaat van Trump, bevestigde die draagwijdte tijdens de discussie daarover in het Supreme Court op 25 april: “Moord zou slecht ­gedrag zijn van die president, maar onze Founding Fathers hebben daarvoor niet in een straf voorzien.”

Alito hield zijn collega’s die dag een ander argument voor. “Een stabiele democratische maatschappij,” zei hij, “vereist dat een president die de verkiezingen verliest vreedzaam de macht afstaat. Het zou dus een slecht idee zijn om een strafrechtelijke vervolging van een president toe te laten, want dat zou hem een motief geven om de macht níét af te staan.”

Alito ging voorbij aan het feit dat “weigeren om de macht af te staan” precies dat is waarvan Trump ­beschuldigd wordt in de twee ­belangrijkste van de vier straf­zaken tegen hem. En dat die door het Supreme Court volledig gesaboteerd zouden worden als het Trump die totale immuniteit toekent.

Primeur sinds 1804

Het wapperen van de ultieme protestvlag ter ondersteuning van Trumps ‘Stop the steal’-campagne is niet eens het flagrantste voorbeeld van een Supreme Court-rechter die volledig in Trumps binnenzak zit. Het is al langer bekend dat Ginni Thomas, de echtgenote van decorrupte rechter Clarence Thomas, een belangrijke rol speelde in het verzet tegen de machtsoverdracht en in contact staat met extreemrechtse pro-Trumporganisaties. Zelfs toen dat nieuws bekend werd, weigerde Thomas zichzelf te wraken in de beslissingen over Trump en de ­bestorming van het Capitool. “Ik praat nooit met mijn vrouw over politiek of mijn werk”, zei hij.

Dat wekte veel verontwaardiging op en deed het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking zakken tot een historisch dieptepunt. Maar de negen rechters zijn voor het leven benoemd. Hen afzetten kan alleen met een ‘impeachment’. De enige en laatste keer dat zoiets gebeurde, was in 1804. Een succesvolle afzetting van een Supreme Court-rechter kan de facto alleen als beide grote partijen dat willen.