Luister naar

Rutte is positief over koers kabinet en VVD

Nieuws
De samenwerking in het kabinet-Rutte III tussen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is ‘veel complexer’ dan die in Rutte II (VVD en PvdA). Niettemin zijn het gasbesluit, de voorgenomen sluiting van kolencentrales en het opstellen van de Voorjaarsnota in een ‘goede sfeer’ tot stand gekomen.
Remco Meijer redactie vk
maandag 28 mei 2018 om 03:00

Arnhem

Dat zei VVD-leider Mark Rutte zaterdag op het voorjaarscongres van zijn partij. ‘We vergaderen op maandagochtend met de fractieleiders en de vicepremiers. Dan zitten we met acht mannen en vrouwen aan tafel. Soms is de minister van Financiën erbij en dan zijn we met negen. Heel anders dan in het vorige kabinet. Maar we hebben de grote onderwerpen tot een goed einde gebracht.’

Rutte kondigde nieuwe lastenverlichtingen aan per 1 januari. De partijen hebben overeenstemming over de Voorjaarsnota, de tussenstand in de begroting die op Prinsjesdag definitief wordt gepresenteerd. ‘Dat was een testcase voor het kabinet. Dat het is gelukt, geeft vertrouwen.’

De premier noemde ook dingen die fout zijn gegaan. ‘U heeft mij zien stuntelen in het debat over de dividendbelasting’, zei Rutte, maar ook dat hij nog steeds achter deze maatregel staat. Eind april steunde bijna de gehele oppositie een motie van afkeuring tegen Rutte, omdat er 1,4 miljard euro belastinggeld mee is gemoeid zonder dat dit voornemen in enig verkiezingsprogramma was vermeld.

Wat ook misging: het aftreden van Halbe Zijlstra, ‘een heel goede vent’. De minister van Buitenlandse Zaken bleek te hebben gelogen over een ontmoeting met de Russische president Putin.

Rutte zei dat hij in zijn denken op twee punten is ‘verschoven’: Europa en klimaat. Vroeger dacht Rutte over Brussel vooral als een instrument voor markt en munt. ‘Je haalt eruit wat je erin stopt.’ Nu ziet hij inbedding in de Europese Unie vooral als voorwaarde voor een veilig en stabiel Nederland. ‘De wereld verandert. Grote vraagstukken als de vluchtelingenstroom en de opstelling van de Amerikanen nu op handelsgebied kunnen we alleen oplossen als we deel uitmaken van internationale structuren als EU, de NAVO en de VN.’

Hij riep zijn partijgenoten op stevig campagne te voeren voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. ‘We zijn tegen een Nexit en tegen de Verenigde Staten van Europa, maar wel voor een stabiele EU in het belang van een sterke economie.’

Rutte zei lang aangehikt te hebben tegen het probleem van de klimaatverandering, maar inmiddels de noodzakelijke energietransitie als een enorme kans voor Nederland te zien. ‘De milieubeweging is links georiënteerd, maar ze is stiekem heel blij dat wij nu het voortouw nemen.’ <

‘Mensen in de knel door bijstandsplan van VVD’

Verlaag de bijstand en laat mensen een hogere uitkering ‘verdienen’ door te solliciteren, Nederlands te leren of vrijwilligerswerk te doen. Dat plan lanceerde de VVD vrijdag op het partijcongres. Maar kán de uitkering wel omlaag zonder dat mensen in financiële problemen komen? Vier vragen aan Stella Hoff van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Den Haag

Kunnen bijstandsgerechtigden nog wel rondkomen als hun uitkering omlaag gaat?

‘Er ligt geen uitgewerkt plan, maar voor gezinnen met meerdere kinderen is de bijstand nu al niet genoeg. Een lagere uitkering maakt hun situatie alleen maar erger. Andere groepen zitten per maand een kleine honderd euro boven de armoedegrens. Bij een verlaging komen ook zij snel in de knel.’

Bijstandsgerechtigden moeten nu verplicht solliciteren en een tegenprestatie leveren. Anders kan de gemeente hen korten op hun uitkering. Brengt een systeem waarbij iemand zijn uitkering moet verdienen mensen eerder in beweging?

‘Ik betwijfel het. Wij hebben een enquête gehouden onder twintig gemeenten. Zij geven aan niet te merken dat strenger beleid leidt tot minder bijstandsgerechtigden.’

Bij hoeveel bijstandsgerechtigden zal dit leiden tot een lagere uitkering, omdat zij niet aan de eisen voldoen?

‘Heel wat mensen zitten al lang in de bijstand. Zij hebben gezondheidsproblemen of missen bepaalde vaardigheden, zoals werken met een computer. Het is niet te verwachten dat die groep een grote verbetering zal doormaken. Ik kan me overigens niet voorstellen dat de politiek zo’n systeem invoert zonder groepen te compenseren. De overheid wil bijvoorbeeld ook de armoede onder kinderen terugdringen.’

Je bijstandsuitkering ‘verdienen’: past dat wel bij de grondwet die zegt dat de overheid moet zorgen voor bestaanszekerheid?

‘Die discussie had je ook bij de invoering van de tegenprestatie. Toen zei men: voor een uitkering moet je wat terugdoen. Hier zie je hetzelfde uitgangspunt. Dus ik denk dat ze daarmee wegkomen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.