Zo’n 25 partners ondertekenden het charter van de Warmtecoalitie.© Dirk Vertommen

Warmtecoalitie maakt werk van stad zonder fossiele brandstoffen: “Tegen 2050 moet iedereen duurzaam verwarmen”

Mechelen -

Zo’n 25 bedrijven, organisaties en instellingen uit Mechelen officialiseerden vrijdag de Warmtecoalitie. Door het charter te ondertekenen, geven ze aan te streven naar een Dijlestad waar tegen 2050 geen enkel gebouw nog verwarmd wordt via fossiele brandstoffen zoals aardgas.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Mechelen heeft warmteplan klaar: “Strategie om tegen 2050 alle gebouwen te verwarmen zonder aardgas of stookolie”

In Mechelen zijn ongeveer 35.000 woningen, bedrijven en andere gebouwen aangesloten op het aardgasnetwerk. Samen zijn ze goed voor 46% van de totale uitstoot van fossiele brandstoffen. Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, werkte de stad Mechelen een warmteplan uit. Eén van de pijlers van dat plan is de ambitie om tegen 2050 geen enkel gebouw in de stad nog te verwarmen met fossiele brandstoffen.

“Dat is geen evidente ambitie”, zegt schepen van Duurzaamheid Patrick Princen (Voor Mechelen). “Bovendien lijkt 25 jaar een lange periode, maar het zal er sneller zijn dan we denken. De ambities uit het warmteplan realiseren, kunnen we als stadsbestuur niet alleen. Daarom werkten we de voorbije jaren al samen met tal van partners, zoals onderwijsinstellingen, bedrijven, en middenveldorganisaties.”

Door elkaars handen vast te houden, ondervonden de aanwzigen van het Klimaatcongres hoe een warmtenet werkt.© Dirk Vertommen

Dat voorbereidend werk resulteerde in de Warmtecoalitie, een groep van zo’n 25 actoren die zich engageren om Mechelen tegen 2050 van het aardgas en de andere fossiele brandstoffen te halen. Het charter dat erbij hoort, werd vrijdag ondertekend tijdens het Klimaatcongres in Lamot. Bij de ondertekenaars zijn onder meer energiecoöperatie Klimaan, distributienetbeheerder Fluvius en vastgoedbedrijf Quares.

Om te verwarmen zonder aardgas moeten de Mechelse woningen en bedrijven aangesloten worden op warmtenetten en duurzame warmtebronnen. “Een eerste voorbeeld is de nieuwe wijk op het Rode Kruisplein, die verwarmd zal worden via de warmte van een rioolcollector”, zegt Princen. “Als we in 2050 klaar willen zijn, dan moeten vanaf nu ieder jaar 1.400 gebouwen aangesloten worden op zo’n duurzame warmtebron.”

Oppositie

Niet alleen het stadsbestuur ondertekende het charter, ook oppositiepartijen N-VA, CD&V, PVDA en Vooruit deden dat. “Want we moeten samen aan een duurzame toekomst werken, over de partijgrenzen en legislaturen heen”, klinkt het.

Patrick Princen lichtte de Warmtecoalitie toe tijdens het Klimaatcongres in Lamot.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners