Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Met deze Hazard is veel mogelijk op WK

Eden Hazard houdt twee Egyptische verdedigers aan de praat.Beeld Photo News

Zeer goede 45 minuten gezien van de Rode Duivels met een heerlijke Eden Hazard, die de Heizel deed likkebaarden en de natie doet hopen. Weer hield de ploeg de nul. Het ererondje was op zijn plaats.

Gelukkig zijn de piramides van Gizeh steviger dan die van coach Cúper. Enkele gerichte opgravingen van archeoloog Hazard volstonden: 2-0 al bij de rust, geen dissonante geluiden in de tribunes en het aangekondigde onweer bleef achterwege.

De Rode Duivels deden het lang niet slecht, integendeel. Wij weten ook wel dat Egypte, zonder Salah, Portugal niet is - de Farao's zullen niet in de achtste finale van het WK staan. Maar de eerste helft, met de basisploeg, toonde opmerkelijk veel beterschap in vergelijking met afgelopen zaterdag, defensief en vooral offensief.

Met deze Eden Hazard is the sky the limit in Rusland.

Laurent Ciman was de surprise van de chef. Nu ja, als Vincent Kompany het straks niet haalt, weet je maar nooit wanneer je Ciman van stal dient te halen. Voor het overige dezelfde tien als tegen Portugal. Of beter gesteld: Hazard en negen anderen. De aanvoerder torende 45 minuten boven alles en iedereen uit. Hij wandelde over water. Het hielp dat rondom hem veel beweging zonder bal was. Mertens en De Bruyne waren weliswaar ongelukkig aan de bal, maar zij legden nogal wat kilometers af als bliksemafleiders voor de vedette van de avond.

De aanvoerder torende 45 minuten boven alles en iedereen uit

Hazard is alvast niet moe na een enerverend seizoen Chelsea onder die malle coach Antonio Conte. En als hij op de wereldbeker dit niveau kan aanhouden, mag van Hazard verwacht worden dat hij België al eens in zijn eentje doorheen een wedstrijd zal sleuren, zoals Messi en Cristiano zo vaak doen.

Hazard bereidde de 1-0 magistraal voor, afgerond door Lukaku, en legde de 2-0 simpel in doel nadat Carrasco zich had doorgezet op links.

Deze 25.000 fans waren een stuk positiever en enthousiaster dan de 45.000 die vorige zaterdag hun foute statement kwamen maken. De Duivels voetbalden gretig, snel, en doelgericht. Twee goals en nog drie uitstekende kansen - Mertens, Lukaku en Hazard misten - in één helft, tegen een WK-ploeg die de voorbije weken Italië en Colombia op 0-0 hield, dat is niet mis.

Alderweireld maakt indruk

Martínez veranderde na de rust het geweer van schouder. Hazard, Witsel en Lukaku gingen eruit, waardoor de as van de ploeg er anders ging uitzien. Je leverde ontegensprekelijk kwaliteit in. Maar misschien was het de bondscoach daar net om te doen: zien hoe het elftal zou reageren met minder balbezit en dominantie.

De defensie bleef alvast netjes overeind. Vertonghen maalde zijn match, maar vooral Alderweireld bevestigde zijn goede match tegen Portugal. Zijn kruispasses komen aan, hij is scherp in de duels, autoritair in de lucht, kortom, er staat een vent.

Voor de tweede keer op rij hielden de Duivels de nul, ook omdat Courtois een uitstekende reflex in huis had op een poging van Trezeguet.

Martínez wisselde nog meer, zo kwam Meunier naar de kant. De PSG-verdediger was net als zaterdag niet goed - timing slecht en balbehandeling niet zuiver. Als dit zich komende maandag doorzet tegen Costa Rica is een eerste themaatje geboren in de aanloop naar de wedstrijd tegen Panama: moet Nacer Chadli niet zijn kans krijgen op rechts? Van Chadli weet je: hij zakt nooit het ijs.

Jammer ook dat Kevin De Bruyne vooralsnog ongelukkig voetbalt

Jammer ook dat Kevin De Bruyne vooralsnog ongelukkig voetbalt. Hij wond zich gisteravond een paar keer geweldig op omdat de ploeg niet collectief druk zette. Voorts was hij zichzelf niet in zijn passing en in zijn schoten op doel: twee bollen van het Atomium sneuvelden. Ach, bij De Bruyne dient niemand zich zorgen te maken. Eenmaal híj in Rusland even straf gaat voetballen als Hazard, wel dan is the sky echt the limit.

De Rode Duivels speelden gisteravond overigens hun 199ste interland in het Koning Boudewijnstadion. Ze boekten hun 100ste zege. De eerste match (en zege) op de Heizel dateert van 11 oktober 1931, toen de Belgen met 2-1 tegen Polen wonnen.

Michy Batshuayi krijgt een knuffel van de mascotte.Beeld BELGA