© VIER

De opvallendste deelnemer aan ‘De Mol’ is priester Pieter. Maar mag “meneer pastoor” wel liegen en bedriegen?

Het stond in koeien van letters op de stenen tafelen: gij zult niet liegen en bedriegen. Maar zie, aan het nieuwe seizoen van De Mol neemt vanaf zondag 25 maart zowaar een priester deel. Hét spel waar je enkel wint door leugens en bedrog. Maar priester Pieter Delanoy is dan ook geen gewone. Op Twitter dropt hij al eens een ‘churchie’. En over het celibaat durft hij ook al eens zijn mening te geven.

Tom De Leur, Lotte Debrouwere

“In het vijfde leerjaar had ik een crush op een meisje, twee jaar geleden heb ik haar trouw gedaan. Wel grappig om dan plots aan de andere kant van het altaar te staan.” Dixit Pieter Delanoy in een interview met de makers van De Mol. De 33-jarige priester uit Assebroek en leerkracht godsdienst en geschiedenis aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge maakt indruk. De man heeft duidelijk gevoel voor humor. Vlot, ook: supporter van Club Brugge, luisteraar van Qmusic, fan van Aretha Franklin en Barry White. Een geëngageerde jongen die al sinds zijn 18de naar Zuid-Afrika trekt om er vrijwilligerswerk te doen. Hij richtte de vzw Boeta op om Zuid-Afrikaanse ­jongeren uit de criminaliteit te houden en te laten studeren en schreef ook een boek over het leven van zes kleurlingen in de township Ocean View.

© rr

Liegen en vloeken

Nu kan hij ook De Mol op zijn cv zetten. Hij werd gekozen uit 10.131 Vlamingen. Maar mag dat wel van de Kerk, meedoen aan een spelprogramma waarin je alleen kan winnen door niet altijd de waarheid te spreken en de boel te saboteren? Denk maar aan het zevende gebod “vlucht het stelen en bedriegen” en het achtste “ook de achterklap en ’t liegen”. Volgens Rik Torfs, professor kerkelijk recht aan KU Leuven, logen en liegen pastoors vroeger en nu ook al. In een spel, voor alle duidelijkheid. “Denk maar aan het kaartspel dat ‘Liegen’ heet. Dan zeg je bijvoorbeeld dat je schoppen neerlegt, terwijl het harten zijn. Als je op zo’n leugen wordt betrapt, moet je de stapel kaarten nemen die in het midden ligt. Priesters zijn altijd al kaarters geweest, om zo intense contacten met hun parochianen te hebben. Liegen in de context van een spel mag. Iedereen weet dat er in het spel leugens zullen voorkomen. Daarin verschilt een priester niet van een gewone christen. Dus gun die priester die meedoet aan De Mol het genot om eens goed te kunnen liegen in een context die dat toelaat.”

Of de priester ook mag vloeken op de televisie als hij niet in een opdracht slaagt? Want ook dat is een gebod. Het derde: “Zweer niet ijdel, vloek noch spot.” Torfs: “Vloeken betekent echt God vervloeken. Een soort satanische strijd waarin iemand vraagt dat God hem in de verdoemenis zou brengen. Dat heeft niets te maken met de typische krachttermen van de gemiddelde Vlaming die vloekt omdat een verkeerde renner de kermiskoers wint of de verkeerde voetballer wordt uitgesloten.”

Pintje pakken en plezier maken

Het is ook wel fijne reclame voor de kerk, om priesters wat populairder te maken. Delanoy deed dat zelf onbewust al in 2014. Hij haalde de kranten toen hij als hulppriester in Kortrijk een selfie nam met zijn parochianen in de kerk. Zijn leerlingen op school doopten de foto om tot churchie. En aangezien Pieters grote baas – paus Franciscus – op Twitter zit, zit Pieter daar ook als ­@Padre084. Erg actief is hij daar wel niet: zijn laatste tweet (“korte broek aan #sportdag”) dateert van meer dan drie jaar geleden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toen hij in 2008 in het bisdom Brugge tot priester werd gewijd door – jawel – Roger Vangheluwe, zei de 24-jarige Delanoy in onze krant nog dat hij geen voorstander was van het verplichte celibaat. “Maar het priesterschap staat of valt er voor mij niet mee, zolang ik kan terugvallen op een groep goede vrienden. Want uiteindelijk ben en blijf ik een gewone jonge gast die ook graag een pint pakt en plezier maakt.” Toen begin 2010 bekendraakte dat paus Benedictus XVI de 69-jarige André Léonard zou aanstellen als aartsbisschop van Mechelen-Brussel en primaat van België, begon Delanoy de Facebookgroep “die het schandalig vindt dat ­Léonard aartsbisschop wordt”. Volgens Delanoy zou de kerk in Vlaanderen het de komende jaren bijzonder moeilijk krijgen door de ruk naar rechts. Hij kantte zich tegen Léonards omstreden uitspraken over “abnormale homo’s”, het condoomgebruik en de plaats van gescheiden echtparen in de kerk. Een woordvoerster van het bisdom Brugge noemde het initiatief van de jonge priester “totaal misplaatst en ongepaste stemmingmakerij”.

De Mol, vanaf zondag 25/03 om 20u op Vier