Brieven van Duitse soldaten uit Tweede Wereldoorlog opgedoken: “Hun vrouwen hebben die nooit ontvangen”

© mye

Tijdens een inventarisatie van het bijna 200 jaar oude archief van College ten Doorn zijn enkele opmerkelijke documenten opgedoken, zoals ongeopende brieven van Duitse soldaten, gericht aan het thuisfront. De inventarisatie gebeurt door het Gentse Erfgoedhuis.

Erwin Mynsberghe

In september 1832 ging het College ten Doorn van start met twee zusters en een zwarte melkkoe. Sinds die datum werd een ondertussen gigantisch archief aangelegd dat zich momenteel in het Gentse Erfgoedhuis van de Zuster van Liefde bevindt.

“Het archief wordt daar goed verzorgd, maar het is niet toegankelijk”, aldus Paul Wallaert, woordvoerder van het College ten Doorn. “Om dat mogelijk te maken, wordt het nu geïnventariseerd zodat het bijvoorbeeld ook via het stadsarchief van Eeklo te consulteren zal zijn.”

Door die inventarisatie zijn al enkele fascinerende documenten naar boven gehaald, zoals een pak ongeopende brieven van Duitse soldaten die in 1944 gestationeerd waren in het college dat toen diende als kazerne. “Daar zaten soldaten tussen van de Organisation Todt”, vertelt An Vandenberghe, stafmedewerker bij het Erfgoedhuis. “Zij bouwden bunkers en loopgraven.”

Vluchten voor geallieerden

“De brieven dateren van augustus en september 1944 en zijn gericht aan de echtgenotes van de soldaten. Ze schrijven dat ze enkele weken niks meer van hen zullen laten horen omdat ze moeten vluchten voor de oprukkende geallieerden. De brieven zijn echter nooit verstuurd geraakt.”

Er worden nu pogingen ondernomen om familie van de soldaten te vinden. “Van één soldaat, de schoenmaker Friedrich Betz uit Frankfurt am Main, hebben we de geadopteerde dochter teruggevonden. De kompaan van Friedrich sneuvelde namelijk in de oorlog waarna Friedrich de dochter adopteerde. Zij vroeg aan ons of er ook brieven van haar vader bij waren, maar dat was niet het geval”, zegt Vandenberghe nog.

Erfgoedavond

Op dinsdagavond 29 januari worden twintig topstukken uit het archief, waaronder de brieven, gepresenteerd op een erfgoedavond op de school. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Wie foto’s bezit van de schooltijd in Ten Doorn kan die ook meebrengen. Ze worden ter plaatse gescand zodat de originelen weer mee naar huis kunnen.

Inschrijven voor de erfgoedavond via paul.wallaert@coltd.be