Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

Nieuws
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer ‘zijn verantwoordelijkheid’ neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 22:42
Afbeelding
beeld anp

Volgens Marcouch is het demonstratierecht ‘heilig en de hoeksteen van onze democratie’, maar er moeten ook grenzen gesteld worden. Hij pleitte bij Nieuwsuur voor het verbieden van ‘haatdaden’, zoals ook discriminatie verboden is. Onder haatdaden valt volgens de Arnhemse burgemeester bijvoorbeeld het verbranden van korans of het verbranden van regenboogvlaggen.

Demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) lieten de Tweede Kamer vrijdag weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de grenzen van het demonstratierecht. Volgens hen is een onderzoek nodig gezien het toenemende aantal demonstraties waarbij bewust de grenzen zouden worden opgezocht of overtreden.

Een verbod op koranverbrandingen zoals in Denemarken zien De Jonge en Yeşilgöz niet zitten, maar ze houden wel in de gaten welk effect het verbod daar heeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

'We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden.' Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

Afbeelding

Veel akkerbouwers verliezen inkomsten door weersextremen

Ruim zes op de tien akkerbouwers hebben door toenemende weersextremen minder inkomsten uit de oogst van aardappelen, suikerbieten, uien en graan, meldt Nieuwe Oogst. Het agrarische vakblad baseert zich op een peiling onder ruim vijfhonderd akkerbouwbedrijven in Nederland.

Afbeelding

Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

Afbeelding

Meer regen voor Limburg en Brabant en nog enkele onweersbuien

Ook aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag komen nog enkele onweersbuien voor. Die kunnen gepaard gaan met hagel en veel regen, waardoor er wateroverlast kan ontstaan, waarschuwt het KNMI. Het gaat vooral om het midden en westen van het land.

Afbeelding

Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen.

Afbeelding

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het 'buitenproportioneel' en 'betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt'.