© pol de wilde - corelio

21 afwezige bijzitters gemeenteraadsverkiezingen veroordeeld tot 400 euro boete

De Tongerse correctionele rechter veroordeelde vrijdagochtend 21 afwezige bijzitters uit Genk, Heers, Borgloon, Heusden-Zolder en Maasmechelen tot geldboetes van 400 euro, al dan niet met uitstel, omdat ze niet kwamen opdagen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018. Negen bijzitters kregen de vrijspraak.

Shauni DEFERM

Op 14 oktober 2018 werden heel wat burgers opgeroepen om hun burgerplicht te vervullen en als bijzitter te zetelen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat heel wat mensen niet kwamen opdagen, organiseerde de Tongerse rechtbank op 26 april van dit jaar een themazitting waarin 31 afwezige bijzitters zich moesten verantwoorden. Dertien personen stuurden ook toen hun kat. Vrijdag sprak de rechter de straffen uit.

Stage in Canada

In totaal werden acht mensen veroordeeld tot geldboetes van 400 euro met uitstel. De dertien afwezigen tijdens de behandeling van hun zaak, moeten de boete effectief betalen. Negen personen kregen de vrijspraak door administratieve fouten. Een vrouw uit Genk kon met een doktersbewijs aantonen dat ze ziek was. Ook een 27-jarige Tongenaar ging vrijuit omdat hij tijdens de verkiezingen een buitenlandse stage volgde in Canada. “Mijn moeder had een brief gestuurd naar de voorzitter”, zo klonk het. Een strafvordering was vervallen.

Buiten de geldboetes moeten de veroordeelden elk ook een bijdrage van 200 euro betalen aan het Slachtofferfonds, 20 euro aan het Begrotingsfonds voor de juridische tweedelijnsbijstand en 53 euro aan strafkosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer