Alain Van Zeveren in Headroom. Hij is al meer dan veertig actief in de muzikale en culturele branche. © WOAd

Headroom vangt bot bij toekennen subsidies: “Ik kan hier niet oneindig geld blijven instoppen”

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft bijna 1.800.000 euro toegekend aan culturele projecten in Vlaanderen. Uiteindelijk werden 128 dossiers positief beoordeeld door de minister. De multifunctionele ruimte Headroom vist achter het net. Een beslissing die mogelijk kwalijke gevolgen heeft voor het initiatief dat in 2017 het licht zag.

Tim Valkiers

Headroom is een ruimte die openstaat voor repetities, live performances, try-outs, lezingen en workshops. Het is een initiatief van Alain Van Zeveren die inmiddels al meer dan veertig jaar actief is als muzikant, producer en componist voor film, theater, pop en jazz. Dat zijn multifunctioneel project niet op subsidies kan rekenen, wringt bij de artiest. Al blijft Van Zeveren hoopvol. “Ik kan er geen geld blijven instoppen, natuurlijk”, aldus Alain. “Voorlopig overleef ik van de helft van de ­ticketverkoop. Ook aan de drankverkoop verdien ik een miniem bedrag. Het lukt om rond te komen, maar dan mag er niets foutlopen. Maar goed, de beslissing van de minister is gevallen, ik schrik er eerlijk gezegd niet van. Het is een fenomeen dat al langer aan de gang is. De subsidies gaan steeds vaker naar werkingen die een meer commerciële aanpak nastreven. Mijn zaal heeft slechts 65 zitjes te bieden. En dat wil ik graag ook zo houden. De afstand tussen artiest en publiek is heel klein. Dat is inherent aan de filosofie van Headroom. Je kan dingen doen die in een grote zaal onmogelijk zijn. Veel artiesten hebben mij al gezegd dat ze Headroom ideaal vinden om nieuw materiaal uit te testen. Veel van die artiesten heb ik hier te gast net voor hun singles ­airplay krijgen op de nationale radio­stations.”

Open brief

Alain heeft nog zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van minister Gatz. Iets wat hij ook van plan is te doen. “Ik ga een open brief schrijven en ­argumenteren waarom Headroom wél recht heeft op die subsidies. Volgens de minister vertoont Headroom een gebrek aan artistieke visie. Maar het is er mij net om te doen om juist dat te brengen wat in Turnhout nog niet aanwezig is. Een aanvulling op de reeds bestaande culturele initiatieven als het ware. Ik heb ook al contact gehad met de cultuurraad van Turnhout. Zij hebben te kennen gegeven dat ze steun willen verlenen. Daar trek ik me enigszins aan op.”

In afwachting van de open brief lanceerde Alain alvast een poll op zijn website waarin hij steun zoekt, vooral dan bij artiesten en publiek. “De resultaten van de poll zouden kunnen helpen om enkele stellingen van de commissie te ontkrachten. Na amper een dag hebben al 115 mensen de poll ingevuld. De resultaten ervan ga ik zeker ook meenemen en voorleggen aan de minister.”

www.headroom.vlaanderen