Zweedse gerecht zal zaak rond Joost Klein in snelrechtprocedure behandelen, artiest erkent dat hij ‘vuistbeweging’ maakte

De politie in Zweden heeft het onderzoek naar het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was grotendeels afgerond. Volgens de krant Aftonbladet wordt de zaak behandeld volgens de snelrechtprocedure. De politie draagt het dossier vermoedelijk begin juni over aan het Openbaar Ministerie. Nog volgens de krant zou Joost Klein toegegeven hebben dat hij een vuistbeweging maakte naar de cameravrouw.

wver, joro
Bron: Aftonbladet, Blick

Joost Klein, tegen wie een onderzoek loopt wegens illegale bedreigingen tegen een persoon in de productie van het Eurovisiesongfestival, werd verhoord door de speurders en mocht nadien beschikken. De 26-jarige Nederlander heeft zondag het land verlaten.

De politie in Zweden draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, meldt een woordvoerder. “Vermoedelijk gebeurt dit begin juni”, zegt Emil Andersson, het hoofd van de afdeling spoedonderzoek in Malmö, tegen Aftonbladet. De speurders menen te beschikken over overtuigend bewijsmateriaal. “De vervolging is gebaseerd op duidelijke bewijzen, om die reden wordt er gekozen voor een snelrechtprocedure”, luidt het op de website van de krant.

LEES OOK. Incident op donderdag zou niet eerste confrontatie tussen Joost Klein en cameravrouw zijn geweest, Zweedse krant: “Ze is er behoorlijk kapot van”

Klein werd zaterdag enkele uren voor de finale gediskwalificeerd voor het Eurovisiesongfestival, omdat hij een cameravrouw zou hebben bedreigd en naar verluidt een camera ernstig beschadigd zou hebben. De European Broadcasting Union (EBU), die het songfestival organiseert, besliste om Klein uit te sluiten vanwege de aanklacht van de vrouw, die “erg overstuur” was.

Vuistbeweging

Nog volgens bronnen aan Aftonbladet zou Joost Klein tijdens zijn verhoor hebben toegegeven dat hij ‘een vuistbeweging maakte’ naar de bewuste cameravrouw. “Hij zou zich erg opgejaagd hebben gevoeld door de aanwezigheid van de fotografen. Sommigen kwamen volgens hem ook heel dichtbij. Toen dat weer gebeurde, na herhaalde vragen om niet te filmen, zou hij boos zijn geworden, zijn arm hebben opgeheven en een vuistbeweging hebben gemaakt in de richting van de cameravrouw. Of hij de vrouw of haar camera effectief aanraakte is niet duidelijk.

De Nederlandse omroep AVROTROS ontkent dat Joost Klein de vrouw fysiek zou hebben aangevallen. “Joost heeft de cameravrouw niet aangeraakt”, luidt het in een mededeling. De politie bevestigt dat de zanger Zweden mocht verlaten. “Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen”, stelt een woordvoerder.

Europese vlag

Intussen vraagt de Europese Commissie tekst en uitleg omdat de organisatie van het Eurovisiesongfestival de Europese vlag uit de zaal heeft geweerd. Wie die blauwe vlag met gele sterren zaterdag bij had, moest die afgeven, terwijl die vorig jaar wél binnen mocht. De European Broadcasting Union laat weten dat er enkel vlaggen binnen mogen van landen die deelnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER