Direct naar artikelinhoud
Ghelamco Arena

Gheysens: "Moesten 15.000 euro betalen om boek niet te laten verschijnen"

Daniël Termont (sp.a) en Ivan De Witte (KAA Gent) op de persconferentie over het boek 'De illegale Ghelamco Arena'.Beeld Damon De Backer

Werkelijk iedereen is aanwezig op de Gentse persconferentie om de aantijgingen uit het boek De illegale Ghelamco Arena van Ignace Vandewalle te weerleggen. Volgens Ghelamco-topman Gheysens bood de auteur aan het boek niet te laten verschijnen als club en stad 15.000 betaalden.

en

Gaande van schepenen Resul Tapmas (sp.a) en Filip Watteeuw (Groen) tot Paul Gheysens van Ghelamco; iedereen is vandaag aanwezig op de persconferentie in de Gentse Ghelamco Arena. Het is ongezien dat zoveel volk aanwezig is om één boek te weerleggen. Het toont de gevoeligheid van het dossier. “Het is nodig dat we een aantal zaken rechtzetten en onze visie geven op het geheel, want het gaat over een heel belangrijk maatschappelijk gebeuren", aldus KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte.

Boek verscheen bijna niet

Volgens Paul Gheysens van Ghelamco probeerde hij nog te voorkomen dat het boek verscheen. "We zijn in procedure geweest tegen dat boek. Maar de rechter heeft geoordeeld dat het mocht verschijnen. Wij hebben ons er bij neergelegd. Daarna werden we gecontacteerd met de boodschap: ‘betaal de kosten van 15.000 euro en dan verschijnt het niet meer’. Dat hebben we niet willen doen.” Gheysens zegt dat die boodschap er kwam via een advocaat van de uitgeverij Doorbraak, de vorige uitgever van Ignace Vandewalle. Vandewalle zelf ontkent dat in een reactie aan onze redactie.

NIEUW Krijg al het nieuws uit Gent via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in. 

Gheysens vindt de hele zaak in elk geval "kleingeestig". "Als je in dit verdeelde land een vergunning durft aan te vragen is dat een aanleiding tot een vorm van burgeroorlog. En politici werken dat in de hand om kiespubliek te winnen. Wij zitten daar tussen. Ethisch staan we in dit land onderaan de ladder.”

Paul Gheysens, CEO Ghelamco.Beeld BELGA

Het is opvallend hoe iedereen met modder richting auteur Vandewalle smijt. Ook wijzen velen in de richting van advocaat Walter Van Steenbrugge. Van Steenbrugge zou bij alle uitgeverijen hebben aangeklopt om het boek gepubliceerd te krijgen. Van Steenbrugge vertegenwoordigt de Brugse Stropkes, een supportersvereniging van Club Brugge.

"Pijlen niet op één club richten"

De Witte is er in elk geval van overtuigd dat alles correct is verlopen. "Er staan nogal wat fouten in het boek", zegt hij. "Bij de bronvermelding staat een boek dat door mij geschreven zou zijn, maar ik heb dat nooit geschreven. Enfin, een beetje slordig dus", merkt hij fijntjes op.

"Geen enkel stadion in Europa zal kunnen gebouwd worden zonder steun", gaat De Witte verder. "Zo zal er geen nieuw stadion komen in België zonder intense samenwerking met overheden. De enige die daar wel in is geslaagd, is Gent." "De pijlen moeten dus niet op één club gericht worden", zegt de voorzitter.

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) kwam ook nog even terug op de skybox. Volgens Vandewalle zou het stadsbestuur die vaak hebben gebruikt op kosten van de belastingbetaler. "We kunnen met de hand op het hart zeggen dat al het gebruik professioneel was", zegt de Gentse burgemeester. Het college heeft een lijst klaargemaakt van wie, wanneer met wie in de skybox zat. Die is ter inzage voor iedereen die het wil. Volgens burgemeester Termont waren alle vergaderingen daar louter professioneel.

Het college heeft deze ochtend ook besloten om zo snel mogelijk een meer verfijnde regeling uit te werken voor de skybox. Nu gold: wie het nodig had, kon het aanvragen. Wat verbruikt werd, betaalt elke stadsdienst- of organisatie zelf. Daardoor was het een hele puzzel om een duidelijk overzicht te hebben. Dat kan beter en transparanter, erkent de stad.

'Bij de bronvermelding staat een boek dat door mij geschreven zou zijn, maar ik heb dat nooit geschreven'
Ivan De Witte, voorzitter KAA Gent

"De verdachtmakingen in het boek zijn gewoon bestemd om een schandaalsfeer op te roepen die er niet is", zegt Termont. "Het gebruik van de skybox is vaak goedkoper dan mensen ontvangen op restaurant." De burgemeester gaat tot slot ook nog in op de donderdag aangekondigde klacht wegens laster een eerroof tegen Ignace Vandewalle, de auteur van het boek. "Ik heb al heel veel over me heen gekregen, maar ik aanvaard niet dat de auteur schrijft dat ik aan schriftvervalsing doe", zegt Termont. "De beschuldiging van een misdrijf is een stap te ver."

Geen overheidsopdracht nodig

Heeft Gent de wet op de overheidsaanbesteding ontlopen? Neen, zegt meester Patrick Devers. Het stadion werd gebouwd door de cvba Arteveldestadion. “In het begin was dat een louter private aangelegenheid, met hoofdzakelijk Optima en KAA gent. Er was vanuit de overheid dus geen enkele inmenging." Dus was er ook geen overheidsopdracht nodig.

Volgens Devers kwam het dossier twee keer in een crisissfeer. "In oktober 2006, toen een eerste keer financieringsproblemen opdoken en toen de overeenkomst met bouwbedrijf Besix en Architectenbureau Bontick gesloten werd. De cvba Arteveldestadion was op dat moment voor 90 procent in handen van Optima. De bouwteamovereenkomst werd ook alleen door Piqueur ondertekend.”

'Als je in dit verdeelde land een vergunning durft aan te vragen is dat een aanleiding tot een vorm van burgeroorlog'
Paul Gheysens, Ghelamco

Daarmee weerlegt Devers het verwijt dat de Gentse burgemeester Daniel Termont (sp.a) architect Dirk Bontick en het bouwbedrijf Besix zou hebben voorgetrokken. Noch Termont, noch de stad hebben daar volgens Devers iets mee te maken.

Devers situeert een tweede crisis rond 2009-2010, wanneer blijkt dat Optima de financiering niet rond krijgt en haar aandelen verkoopt. Op die manier doet het bouwbedrijf Ghelamco zijn intrede in het dossier. “Ook hier was de stad nog altijd minderheidsaandeelhouder en was er dus nog altijd geen openbare aanbesteding nodig.”

NIEUW Krijg al het nieuws uit Gent via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in.