Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Zwerfvuil op de parkeerterreinen langs de snelwegen in Groot-Bijgaarden richting Gent.Beeld photo_news

De Vlaamse regering heeft een rechtszaak aan haar broek omdat ze te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor het eerst is de helft van de 55-plussers in ons land aan het werk. En bij sp.a kunnen ze weer lachen. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Alle hens aan dek bij verdediging Ghelamco Arena in Gent

Werkelijk iedereen is aanwezig op de Gentse persconferentie om de aantijgingen uit het boek De illegale Ghelamco Arena van Ignace Vandewalle te weerleggen, wat aantoont hoe gevoelig de kwestie ligt. Club en stad ontkennen dat er sprake is van illegale staatssteun. Volgens Paul Gheysens van Ghelamco werd er bovendien voorgesteld om 15.000 euro te betalen om de publicatie van het boek tegen te houden.

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a, links) en KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte.Beeld Damon De Backer

2. Nieuwe rechtszaak voor propere lucht

Een groep bezorgde burgers sleept de Vlaamse overheid voor de rechtbank. Ze vinden dat Vlaanderen te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en rekenen op de rechter om daar verandering in te brengen. 

3. Ze kunnen weer lachen bij sp.a

Schrijf de socialisten nog niet af in Antwerpen. Na de breuk met Groen heeft een merkwaardig optimisme zich van hen meester gemaakt. “De gretigheid is het grootst in jaren”, claimen ze. Nu de achterban nog.

Vanmorgen gaf Jinnih Beels op Radio 1 nog wat meer uitleg bij haar keuze om na het uiteenspatten van Samen voor sp.a te kiezen. "Ik heb tegen mijn zin moeten kiezen voor een van de twee, laat dat duidelijk zijn."

Jinnih Beels.Beeld BELGA

4. N-VA telt al 1.000 nieuwe leden sinds jaarwisseling

Ook bij N-VA kan er wellicht een lachje af, want sinds het begin van het jaar zijn er al duizend nieuwe leden bij gekomen

5. Vlaming smijt meer afval op straat dan in een vuilnisbak

In 2015 hebben de Vlaamse lokale besturen 17.739 ton zwerfvuil opgeruimd of 2,77 kg per Vlaming. Samen met andere zwerfvuilophalers gaat het in totaal om 20.426 ton zwerfvuil of 3,19 kg per Vlaming. Dat staat in schril contrast met de 7.001 ton die, volgens de best beschikbare schatting, correct in vuilnisbakken werd gestopt, meldt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Nochtans scoren Belgen van alle Europeanen het best wat het ophalen en sorteren van afval betreft. Alleen het recycleren kan beter. 

Volgens opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout moeten we dringend meer doen in de strijd tegen plasticvervuiling. "De wereldwijde overconsumptie van plastic vormt een van de grootste bedreigingen voor de leefbaarheid op de planeet. Maar dit is een probleem waar we wat kunnen aan doen."

6. Echtpaar dat 13 kinderen folterde pleit onschuldig en riskeert 94 jaar celstraf

Het koppel uit Californië dat hun dertien kinderen opgesloten hield in hun woning, is vandaag officieel aangeklaagd voor onder andere foltering, kindermisbruik en onrechtmatige opsluiting. Volgens de openbare aanklagers werden de kinderen geslagen, uitgehongerd en vastgeketend. 

Louise en David Turpin, samen met hun advocaat (midden) in de rechtbank.Beeld Photo News

7. Groeiend protest tegen Team Korea

Het leek zo mooi: woensdag accepteerde Noord-Korea een voorstel van Zuid-Korea om bij de Winterspelen in Pyeongchang een gezamenlijk vrouwenijshockeyteam te presenteren. Een olympische primeur met veel symbolische waarde. Maar niet iedereen is er blij mee. "De niet-gekwalificeerde Noord-Koreanen ruïneren de inspanningen van onze atleten." 

Aan het koffieapparaat

1. Geheim wapen tegen inbrekers heeft in Scherpenheuvel vier benen

Sinds de slag bij Waterloo heeft de cavalerie al betere dagen gekend. Maar in het landelijke Scherpenheuvel is het terrein toch van die aard, dat de politie nu agenten te paard inzet om op een dievenbende te jagen. Want op een open akker heeft een dief zo geen kans.

2. Zo ziet het frietkot van de toekomst eruit

Het jonge Gents-Luikse architectenbureau Studio MOTO heeft een ontwerpwedstrijd voor Brusselse frietkoten gewonnen. Hun spiegelende neonontwerp kwam als beste uit 52 inzendingen van nationale en internationale kandidaten. "Dankzij de spiegels gaat de frituur in dialoog met de straat."

Het frietkot van de toekomst volgens Studio MOTO.Beeld Studio MOTO

3. Gezocht: durf in de bioscoop

Het aanbod is te flauw, de prijzen te hoog en Netflix te verleidelijk. Bioscopen hebben het steeds moeilijker om ons te lokken. In de Verenigde Staten experimenteren ze volop met goedkope abonnementen en lekker eten in de cinemazaal. Smullen we binnenkort allemaal van een hamburger terwijl we naar een film kijken die ons veel minder kostte?

Geen abonnee? Registreer nu op demorgen.be/proef en maak een maand lang gratis kennis met de kwaliteitsjournalistiek van De Morgen.