Een vliegende Hollander in de Ronde van Turkije: Frank van den Broek (jawel) wint koninginnenrit en neemt leiding over

Frank van den Broek haalde het in de sprint bergop van de Eritreeër Merhawi Kudus.© Anadolu via Getty Images

Frank van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL) heeft donderdag de vijfde rit in de Ronde van Turkije (2.Pro) gewonnen. In de koninginnenrit van 160,1 km van Kuşadası naar Manisa (Spil Dağı) was hij in een sprint met twee bergop de Eritreeër Merhawi Kudus (Terangganu Cycling Team) te snel af. De Brit Paul Double (Team Polti Kometa) finishte op drie seconden als derde. Van den Broek neemt de leiding over van zijn ploegmaat, de Deen Tobias Lund Andresen (Team dsm-firmenich PostNL).

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De vroege vluchters, onder wie onze landgenoot Jonas Rickaert (Alpecin-Deceuninck), werden gegrepen op de veertien kilometer lange slotklim. Het peloton raakte steeds meer uitgedund op de helling met een gemiddeld stijgingspercentage van iets meer dan zeven procent. Uiteindelijk bleven Double, Van Den Broek en Kudus over. In de laatste honderden meters moest de Brit zijn concurrenten laten gaan, en versloeg Van den Broek Kudus in een sprint.

(Lees verder onder de tweet)

Het is al de vierde ritzege voor Team dsm-firmenich PostNL in deze Ronde van Turkije. Eerder wisten ook Fabio Jakobsen en Andresen (2x) al te winnen. Lander Loockx (TDT - Unibet Cycling Team) was de beste Belg op een zevende plaats, hij springt zo naar de zesde plaats in het algemeen klassement.

Etappe 6 brengt het peloton zaterdag van Çeşme naar Izmir, een rit over 125,4 km. Dan wordt er opnieuw een massasprint verwacht. Deze 59e editie van de Ronde van Turkije finisht zondag in Istanbul. Vorig jaar won de Kazach Alexey Lutsenko. Er staan geen Belgen op de erelijst.