© Mia Uydens

Daarom is sneeuw vandaag perfect voor een sneeuwman

“Kinderen zullen woensdag hele mooie sneeuwmannen kunnen maken.” Dat zegt weerman Frank Deboosere. Hoewel er voorlopig geen nieuw pak sneeuw meer aankomt in Antwerpen, ligt er nog wel heel wat perfecte ‘plaksneeuw’.

inke

Wie zelf al een sneeuwman gemaakt heeft, heeft het gemerkt: de sneeuw blijft woensdag goed plakken. “De sneeuw is gevallen bij temperaturen rond het vriespunt”, aldus weerman Frank Deboosere. “Daardoor zijn de sneeuwkristallen relatief groot en haken ze mooi in elkaar. Je krijgt dan zogenaamde plaksneeuw, die goed aan elkaar blijft kleven. De omstandigheden kunnen niet beter zijn voor kinderen op deze woensdagnamiddag. Ze zullen hele mooie sneeuwmannen kunnen maken.”

“Bij temperaturen rond -3°C of -4°C zijn die sneeuwkristallen kleine bolletjes. Dat zorgt voor een veel minder luchtige structuur. Omgekeerd zorgen te warme temperaturen dat de sneeuw gaat smelten en je een papperige substantie krijgt.”

Heb jij een sneeuwman gemaakt? Stuur ons een foto via onze Facebookpagina.

Woensdagavond en -nacht zijn er nog een paar lichte lokale sneeuwbuitjes mogelijk, maar meestal blijft het droog en wisselend tot zwaarbewolkt. De minima schommelen van -2 graden over het westen tot -8 graden in de Hoge Venen. Het is dus opletten voor aanvriezende mistbanken, ijsplekken en verharde sneeuw op de wegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER