Ethische kleding laat België koud

© BELGAIMAGE

Multinationals die via goedkope arbeid kleren maken, hoeven in België geen sancties te vrezen. “Ons land ontloopt zijn verantwoordelijkheid”, zegt onderzoeker Huib Huyse van het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven maandag in De Standaard.

“Kleren gemaakt in slechte arbeidsomstandigheden, bloeddiamanten afkomstig uit conflictgebieden, de productie van cacao via kinderarbeid, enzovoort. De Belgische politiek doet te weinig om multinationals te dwingen hun productieketen duurzaam te maken.” Dat vindt Huyse niet alleen economisch, maar vooral ook ethisch onverantwoord. In een nieuwe studie, waarvan hij de resultaten dinsdag voorstelt, formuleert hij stevige kritiek op het Belgische beleid: ons land spoort internationale bedrijven niet genoeg aan om mensenrechten en milieu in lagelonenlanden ter harte te nemen.

Aanleiding voor die oefening vormt de herdenking van de instorting van het fabriekscomplex Rana Plaza in Bangladesh, vijf jaar geleden. 1.100 mensen lieten daarbij het leven, vooral textiel­arbeiders. “De wereld reageerde geschokt en werkgevers beloofden verbetering”, zegt Huyse. “Ook België ondertekende destijds VN-richtlijnen, maar de vertaling naar concrete acties loopt achter ten opzichte van de buurlanden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer