Direct naar artikelinhoud
Opinie

Gelukkig blijft de chemie tussen Bert en Ernie geheim

Paul Haenen.Beeld rv

Paul Haenen (Amsterdam, 1946) is tv- en theatermaker, schrijver en cabaretier. Hij levert regelmatig bijdragen aan Nederlandse en Belgische programma's en doet vanaf het begin (1976) de stem van Bert en Grover in Sesamstraat.

Zijn Bert en Ernie nu een koppel of niet? We zullen het nooit weten, en dat is een geluk.

In 1974 zag ik Bert en Ernie voor het eerst op de televisie en wat me meteen opviel waren de humor en de menselijke gezichtsuitdrukkingen van zowel Bert als Ernie. 

De Muppets, waar Bert en Ernie een onderdeel van zijn, waren een revolutie in poppenland waar tot dan toe alleen maar uitdrukkingsloze, saaie en angstaanjagende houten poppen de dienst uitmaakten. Om Bert en Ernie kon je vanaf het begin lachen, ze spraken op een normale manier met elkaar en hadden herkenbare gesprekken over vriendschap, samenwerken en muziek maken. Kinderen werden serieus genomen terwijl in die tijd de meeste kinderprogramma’s ook bijzonder kinderachtig waren.

Vanaf het begin sloot ik Bert en Ernie in mijn hart en toen ik in 1975 gevraagd werd om de stem van Grover te doen vroeg ik of ik ook de stem van Bert mocht doen in de Nederlandse nasynchronisatie. Dat mocht gelukkig en met Wim T. Schippers als Ernie doen we het nu al bijna 43 jaar.

Later mochten we van het Amerikaanse moederbedrijf CTW ook zelf de teksten maken voor een groot aantal lp’s. We bewonderden de geniale creaties van Muppet-oprichter Jim Henson. Ik voelde me, in de loop der jaren, steeds meer een echte Bert worden en Wim, denk ik, een echte Ernie.

Wij hebben het altijd fijn gevonden dat we niet precies wisten wat Bert en Ernie nu eigenlijk van elkaar zijn; broertjes, vriendjes of wat anders. We hoefden het ook niet te weten want we genoten van hun verrassende gesprekken en handelingen. Als kijker mag je zelf invullen wat voor verhouding ze hebben; vader-zoon, boezemvrienden of jeugdige homo’s. Kijk maar wat je leuk vindt en wat er bij je past. Het gaat in elk geval over vriendschap, liefde en trouw.

Dat de schrijver van de Bert en Ernie-scènes (Mark Saltzman, red.) zelf homo is en de teksten vaak op zijn eigen situatie baseert is logisch, dat doet haast elke schrijver, maar dat betekent niet dat Bert en Ernie homo’s zijn. Jim Henson is de bedenker van Sesamstraat en die heeft nooit voor ogen gehad om van Bert en Ernie homo’s te maken. Hij heeft de figuren gecreëerd en een schrijver gevraagd om er teksten bij te maken. Een schrijver heeft niet het recht om van de basiskarakters van Henson eigen karakters te maken. Dat mogen Wim en ik ook niet, Wim is hetero, voor zover ik weet, en ik ben homo maar wij mogen niet van Bert een homo en van Ernie een hetero maken want Jim Henson was de bedenker en je hoort zijn karakters met respect te behandelen.

De stellige ontkenning van CTW dat poppen geen seksuele oriëntaties hebben is onzin want miss Piggy in de Muppetshow geilde enorm op Kermit

Dus wat Bert en Ernie zijn, weten we niet en zullen we ook nooit weten, want Jim Henson leeft helaas niet meer. Dat het gevoelspoppen zijn, waar de liefde, de emotie en soms ook de erotiek van afstraalt, is wel duidelijk. De stellige ontkenning van CTW dat poppen geen seksuele oriëntaties hebben is onzin want miss Piggy in de Muppetshow geilde enorm op Kermit. Muppets kunnen praten, bewegen, interviewen en ook seks hebben en dat is ook dankzij Jim Henson.

Misschien ook wel fijn dat we niet weten wat Bert en Ernie van elkaar zijn want als het echte homo’s waren zouden heel veel kinderen, in conservatieve kringen, in België en Nederland niet meer mogen kijken.

Nu kan jong en oud, in alle rust en zonder bemoeienis van opdringere ouders, genieten van de vriendschap tussen twee geestige, trouwe en vaak ontroerende schepsels.