Direct naar artikelinhoud
Bende van Nijvel

Zorgt wettelijk verboden techniek voor doorbraak in Bende van Nijvel-onderzoek?

Zorgt wettelijk verboden techniek voor doorbraak in Bende van Nijvel-onderzoek?
Beeld AFP

De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel mogen gebruik maken van zogenaamd coderend DNA om een doorbraak te forceren in het onderzoek. Dat melden La Dernière Heure en La Libre Belgique. Opmerkelijk, want het is wettelijk eigenlijk niet toegelaten om de techniek te gebruiken in strafonderzoeken. 

Coderend DNA geeft, in tegenstelling tot niet-coderend DNA, veel meer informatie over mensen, zoals haarkleur, leeftijd, oogkleur en huidtype. Met niet-coderend DNA kan enkel het geslacht van een persoon worden bepaald.

In België is echter enkel het gebruik van niet-coderend DNA toegestaan. In landen als Frankrijk of Groot-Brittannië mag dat wel.

Nu zouden de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) recent de toestemming hebben gekregen om analyses van coderend DNA uit te voeren in het Bende-dossier. Hoe de Belgische wetgeving daarbij precies omzeild is en of er al analyses zijn uitgevoerd, is onduidelijk. Het federaal parket wenst geen commentaar te geven.