Jorge Leysen van Brouwerij Leysen neemt de Olense tripel Sjarel over van Brouwerij TST om te voorkomen dat die definitief van de kaart verdwijnt.© hhm

Brouwerij Leysen viert redding bier Sjarel met straffe variant

Herentals/Olen -

De initiatiefnemers achter de Olense brouwerij TST, bekend van haar tripel Sjarel, vond geen tijd meer om zich om daar nog sterk om te bekommeren. De Herentalse Brouwerij Leysen brengt nu redding: die neemt Sjarel in het eigen aanbod op en voegt er meteen een versie aan toe.

Hans Otten

Het waren vrienden Tom, Steven en Tom die rond 2016 de naar hun initialen vernoemde hobbybrouwerij TST opstartten en meteen hun tripel Sjarel uit de leidingen lieten vloeien. De naam van het blonde bier met een alcoholgehalte van 8 procent uiteraard naar Keizer Karel, die Olen zoveel eeuwen geleden onlosmakelijk verbond aan een pot met drie oren. Het bier is een vaste waarde tijdens allerlei evenementen in Olen, maar de drie initiatiefnemers vonden door de eigen beroepsbezigheden alsmaar minder de tijd om zich nog op de verdeling van het bier toe te leggen. Maar tegelijkertijd vonden ze het bijzonder jammer als hun troetelkind daardoor voorgoed zouden verdwijnen.

De oorspronkelijke tripel Sjarel (rechts) krijgt ter ere van de ‘redding’ ook een straffe variant.© RR

Zo ontstond een zoektocht naar een mogelijk overnemer. De gesprekken met Jorge Leysen van de Herentalse Brouwerij Leysen, vooral bekend van de eigen Baskwadderbieren, kenden recent een positief slot. “We zien wel meer dat ondernemende hobbybrouwers hun bier succesvol op de markt brengen, maar dat het na een tijdje toch heftig is om te combineren met een vaste job”, zegt Jorge Leysen. “Zo zijn er de voorbije periode al enkele Kempense bieren gestopt, overgedragen of op een lager pitje gezet. Vooral het mooie en lokale verhaal achter de Sjarel en de lekkere smaak spraken me aan om dit bier niet verloren te laten gaan. We willen op deze manier onze lokale verankering in het Neteland versterken. Zoals onze Baskwadder een Herentals verhaal is, wordt Sjarel de Olense versie en willen we het vooral lokaal promoten. Sjarel is dan ook via ons vast netwerk beschikbaar vanaf begin mei.”

Straffe versie

Om deze overdracht te vieren, brengt Leysen ook een limited edition versie op de markt: Ne Straffe Sjarel. “Deze versie is bourbon whisky infused en heeft een iets vollere, maar zoetere toets. Die is ook verkrijgbaar in de betere drankenhandels, maar valt ook te proeven tijdens onze opendeurdagen op 25 en 26 mei. Je kan dan onder andere een rondleiding krijgen in onze brouwerij in de Meivuurstraat 1.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals