Mysterie op afgelegen eilandje: wie zette tientallen tuinkabouters op ‘Gnome Island’?

Een afgelegen stukje rots voor de kust van Schotland wordt al veertien jaar ‘bewoond’ door een opmerkelijk volkje. Tientallen tuinkabouters trotseren weer en wind op Gnome Island, Kaboutereiland. Maar hoe de kabouters daar zijn verzeild, blijft tot op vandaag een mysterie. Was het een visser of een grappenmaker? Of leden de kabouters schipbreuk voor het eiland, zoals een van de legendes suggereert?

pjv

De eerste kabouters doken in 2010 op, maar sindsdien groeit de ‘bevolking’ op Gnome Island - ook wel Inchgnome Island genoemd - gestaag. Scott Aston organiseert tussen april en oktober rondvaarten in de buurt van het stukje rots en ziet aan het begin van iedere seizoen dat de kabouters tijdens de winter talrijker zijn geworden. Maar hij heeft geen flauw idee wie de tuinkabouters daar neerpoot.

Het eiland is intussen een toeristische trekpleister geworden en rond de tuinkabouters zijn al heel wat mythes en legendes ontsproten. “Volgens een van de verhalen zijn de kabouters ’s nachts ontsnapt uit een tuincentrum”, aldus kapitein Scott. “Ze wilden vrijheid en hebben zich hier gevestigd.” Volgens een andere versie van de legende, hebben de kabouters schipbreuk geleden toen ze voorbij het eiland voeren en zitten ze er al veertien jaar vast.

“Maar niemand weet eigenlijk hoe ze hier echt zijn geraakt”, klinkt het nog. “Of waarom ze daar staan. Maar de bezoekers vinden ze geweldig. ‘Is dat een kabouter?’, vragen de mensen aan boord van mijn schip dan en als ze het bordje ‘Inchgnome’ zien, moeten ze altijd lachen.”

bekijk ook

Opmerkelijke toeristische ‘attractie’ in Schots dorpje gaat de wereld rond: “Het werk van een vakman, dat zie je zo”

Mysterieus herdenkingsbord verschijnt op zitbank: “Voor mijn lief: echtgenoot, vader en bedrieger”

Daar gaan we weer: Mysterieuze monoliet duikt op in Wales

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen