© Bart Van den Langenbergh

Dit gebeurt er met de 2.000 azalea’s die het Autosalon opfleurden: “Ze kunnen nog 14 dagen mee, en we maken er anderen gelukkig mee”

Het plantenverhuurbedrijf Plantrent uit Beerse schenkt 2.000 azalea's weg aan allerlei goede doelen. De bloemen stonden op het voorbije Autosalon in Brussel om de hallen op te fleuren. Het was vandaag een komen en gaan van organisaties die een deel van de bloemenpracht kwamen ophalen.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Wat doe je met 2.000 rode azalea's die een Autosalon in Brussels Expo goed hebben doorstaan? Plantenverhuurbedrijf Plantrent uit Polendam in Beerse wist er wel raad mee en schenkt ze aan allerlei goede doelen. Dinsdag kwamen onder meer het Scheppersinstituut uit Herentals, het OCMW van Beerse, woonzorgcentrum Sint-Lucia uit Turnhout en Huize Walden uit Westmalle al langs om een aantal azalea's op te halen. Zolang de voorraad strekt, kunnen ook nog andere sociale organisaties langskomen bij het bedrijf.

Niet zo warm

"De azalea's hebben tien dagen lang op het Autosalon in waterbakken gestaan. Omdat het in de hallen niet zo warm was, zijn de bloemen nog in goede staat. Ze kunnen nog wel veertien dagen mee als ze met hun voetjes in het water staan", legt Stijn Goethals, zaakvoerder van Plantrent uit. "In Hal 1 van het Autosalon hebben we het podium voor een aantal grotere merken mogen opfleuren. We plaatsten een fontein en daarrond een strook van een meter azalea's zodat de toeschouwers de parking met auto's niet zouden oplopen."

© Bart Van den Langenbergh

Niet alleen in Hal 1 maar ook in Hallen 5, 8 en 9 nam Plantrent de volledige decoratie op zich. "We zijn tien dagen bezig geweest met de opbouw voor het Autosalon. In een nacht hebben we met 23 mensen alle planten en bloemen verwijderd. Vijf opleggers zijn daarvoor over en weer van Brussel naar Beerse gereden. Heel wat planten, zoals varens op festivals, kunnen we nadien nog opnieuw gebruiken, maar dat was onmogelijk met de azalea's. De bloemen waren ook nog te goed om in een container te gooien. Organisator Febiac van het Autosalon vond het een prima idee om anderen gelukkig te maken met de azalea's."

Woonzorgcentrum

Zodra het nieuws dinsdag bekend raakte, boden zich al allerlei organisaties aan bij Plantrent in Beerse. OCMW-voorzitter Simonne Woestenborghs (N-VA) van Beerse kwam ook al langs. "Ik kom een honderdtal azalea's halen om de kamers van ons woonzorgcentrum in Beerse op te fleuren. We rijden meteen naar het rustoord om de bewoners te verrassen", vertelt Simonne Woestenborghs. "Ik heb zelf nog een azalea staan van de actie Kom Op Tegen Kanker en die staat nog altijd in bloei." Plantrent bereidt zich intussen voor om de decoratie van Batibouw te verzorgen.