Direct naar artikelinhoud
NieuwsBevraging

‘Schokkend’: helft lgbtq+’ers vermijdt hand in hand lopen

De Belgian Pride Parade in Brussel.Beeld Tim Dirven

In België vermijdt de helft van de lgbtq+-personen handen vasthouden op straat. Nog eens een kwart vermijdt uit voorzorg bepaalde plaatsen. Dat leert een omvangrijk Europees onderzoek.

Het Europees Bureau voor de Grondrechten heeft voor de derde keer een onderzoek naar de ervaringen van lgbtq+-mensen in Europa uitgevoerd. Een onlinebevraging met meer dan honderdduizend deelnemers laat een “langzame, maar geleidelijke vooruitgang” zien. Zo komt intussen meer dan de helft uit voor zijn seksuele oriëntatie. Ook het aantal Europese lgbtq+-personen dat zich gediscrimineerd voelt, is licht gedaald. Tegelijk blijft er “op grote schaal” sprake van pesterijen, intimidatie en geweld.

In België vermijdt 53 procent van de respondenten vaak of altijd handen vasthouden in het openbaar. 27 procent vermijdt bepaalde plaatsen uit angst om aangevallen te worden. 15 procent van de Belgische respondenten zegt in de laatste vijf jaar aangevallen te zijn geweest vanwege hun seksuele oriëntatie. 67 procent heeft naar eigen zeggen beledigingen of pesterijen moeten ondergaan op school. 11 procent denkt vaak of de hele tijd aan zelfdoding. België volgt hiermee grotendeels de Europese trends.

“België heeft onlangs belangrijke stappen voorwaarts gezet om lgbtq+-mensen gelijke rechten te garanderen, met onder meer de stop-feminicidewet en een verbod op conversiepraktijken (het ontmoedigen of onderdrukken van seksuele oriëntatie, JVH)”, reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo). “Maar de cijfers uit deze nieuwe studie zijn schokkend en tonen aan dat er nog veel werk nodig is, ook in ons land.” Leroy bepleit onder meer een herziening van de grondwet om onlinehaatspraak tegen lgbtq+-personen beter te kunnen vervolgen.

In Belgie gelooft 55 procent van de respondenten dat de overheid daadwerkelijk strijdt tegen vooroordelen en intolerantie tegenover de lgbtq+-gemeenschap. Voor de rest van de Europese Unie is dat maar 26 procent. In een reeks lidstaten is er bovendien een (forse) achteruitgang merkbaar sinds de vorige bevraging in 2019.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat de ervaringen binnen de lgbtq+-gemeenschap ver uiteen kunnen liggen. Zo hebben interseksuele, transgender, niet-binaire en genderdiverse personen vaker te maken met pesterijen en geweld. Zij worden vaker geconfronteerd met mentale gezondheidsproblemen en hebben vaker suïcidale gedachten. Ze ervaren tegelijk meer moeite om toegang te krijgen tot medische zorg. Bij holebi’s is dat minder het geval.

De resultaten van de bevraging worden meegenomen in het Europees beleid rond lgbtq+-mensen. “Hoewel we tekenen van vooruitgang zien, blijven pesten, intimidatie en geweld een constante dreiging. Het is tijd om doortastend op te treden en voort te bouwen op de vooruitgang die we hebben geboekt”, zegt Sirpa Rautio van het Europees Bureau voor de Grondrechten

In Brussel wordt vrijdag een Europese lgbtq+-verklaring ondertekend. Deze verklaring is te lezen als engagement van de lidstaten om blijvend te werken aan gelijke rechten voor lgbtq+-personen. De tekst is juridisch niet bindend. Hongarije, Italië en Bulgarije zullen hem wellicht niet ondertekenen.