Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Van Quickenborne kiest opnieuw voor sp.a en N-VA in Kortrijk

Vincent Van Quickenborne blijft de volgende zes jaar samen met SP.A en N-VA Kortrijk besturen.Beeld BELGA

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal de volgende zes jaar opnieuw met sp.a en N-VA de stad besturen. De stadscoalitie was de voorbije zes jaar ook al aan de macht.

Team Burgemeester, de lijst waarmee Van Quickenborne naar de kiezers stapte, haalde zondag 31,3 procent van de stemmen, een stijging van tien procentpunt. Van Quickenborne, die bijna 10.000 voorkeursstemmen haalde, was dus aan zet. In theorie kon hij alleen met de sp.a het nieuwe stadsbestuur vormen, maar beide partijen samen haalden maar een krappe meerderheid van 21 van de 41 zetels. 

Van Quickenborne had al gezegd dat hij een derde partij in het stadsbestuur wou. Dat is weinig verrassend de N-VA geworden, de partij die de voorbije zes jaar ook al met sp.a en de lijst van Van Quickenborne aan de macht was. Zo moet de continuïteit verzekerd zijn in Kortrijk. De drie partijen samen hebben een comfortabele meerderheid van 25 zetels.

Van Quickenborne kondigde vanavond op een persconferentie de nieuwe coalitie aan. Dat het uiteindelijk nog drie dagen duurde voor de verlengde samenwerking werd bekendgemaakt, komt volgens de Stadslijst omdat men meteen een tienpuntenplan opstelde. Daarin staan de krachtlijnen voor de volgende zes jaar.  “Ik heb alle partijen gezien, maar er zijn drie partijen die een programma hebben die het meest uitgebreid is en ambitie toont. Het is een keuze voor Kortrijk, niet tegen iets of iemand”, aldus Van Quickenborne.