Direct naar artikelinhoud

Jean-Marc van Tol verschijnt puur natuur op het Boekenbal

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Stijladvies

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Op het Boekenbal in Amsterdam, de jaarlijkse opening van de Boekenweek, tonen de schrijvers van Nederland zich steevast in drie dimensies. De meesten lijken direct vanachter de schrijfmachine richting rode loper gestiefeld, nadat ze nog wel even de roos van de schouders hebben geklopt. Gevreesd wordt de dag, mocht die ooit komen, waarop een Nederlandse scribent de Nobelprijs in Stockholm mag ophalen.

Gelukkig blijft er een weerbarstige equipe die beseft dat een galabal vraagt om een smoking (hulde voor Thomas van Luyn, Joost Nijsen, Jan Terlouw en meneer Heleen van Royen). De curiositeit van de avond zit 'm in de schare schrijvers die het boekenweekthema vertalen naar hun garderobe.

Dat thema, natuur, bood dit jaar een palet aan mogelijkheden. Er waren veel bloemen uiteraard, en een enkel vijgeblad (het blijven schrijvers, hè). Striptekenaar Jean-Marc van Tol had 79,95 euro afgerekend voor een panterpak dat door de onlinefeestwinkel 'The Jag' wordt genoemd. Voor het 'shirt black knight', aanbevolen 'om de outfit compleet te maken', hoefde hij slechts 34,95 euro af te tikken (gratis verzending). Bij elke ontmoeting van twee panterpakken (er waren er meerdere op het bal, de feestwinkel deed goede zaken), dacht ik: wat zouden Fokke & Sukke hiervan vinden? Mijn voormalige buurvrouw op deze plek wist het wel. Volgens haar wist Jean-Marc met dit pak de suck weer helemaal terug te brengen in Fokke & Sukke.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire
Beeld MMP
De jurk is even afgrijselijk als de gordijnen van het bejaardencentrum op de hoek, maar who cares?

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv

Twee weken terug was ik de risee van acterend Nederland dat deze rubriek volgt. De rodeloperoutfit van actrice Annick Boer stemde mij droefvanwege z'n lelijkheid. Ik bleek echter de dresscode 'Camping' gemist te hebben: Annick had expres uitbundig in de verkleedkist gegraaid. Maar ik moet stijlkeuzes van bekende vrouwen langs de meetlat leggen, niet hun carnavalskostuum. Annick: hierbij de beloofde excuses. Schrale troost is dat ik weer weet waarom ik campings mijd.

Over uitbundig gesproken, wat was Whoopi Goldberg enig op de Oscars, met haar schijt-aan-iedereen-lach. De legendarische 62-jarige comédienne draagt sinds 1995 louter joggingbroek en sneakers, dus toen zij arriveerde in deze bloemen-tsunami van Christian Siriano, trok ze terecht alle aandacht. De jurk is even afgrijselijk als de gordijnen van het bejaardencentrum op de hoek, maar who cares? Je maakt een statement of je maakt 'm niet. Halve statements zijn voor lafhartige politici en mensen zonder persoonlijkheid. Van dat laatste kunnen we Goldberg niet betichten. Grappig genoeg lijkt haar outfit geïnspireerd op bekende films. Haar kapsel en bril schreeuwen The Matrix. Haar baljurk, inclusief onderrok, komt zo uit Gone With The Wind en haar combatboots (schijt aan iedereen) doen denken aan álle Rambo's. Alleen lef kan slechte smaak veranderen in sprankelende stijl. Whoop whoop Whoopi!

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv
Beeld Charles Sykes/Invision/AP