donderdag 22 maart 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Politiek Limburg

“We weten allemaal dat het openbaar vervoer in Limburg bijna onbestaande is”, aldus gedeputeerde Jean-Paul Peuskens. BELGA

Deputatie laat mobiliteitsplan opmaken

Provinciebestuur gaat zich moeien met openbaar vervoer in Limburg

HASSELT

De provincie wil in de nieuwe vervoersregio Limburg de kans grijpen om het gebrekkige openbaar vervoer beter te organiseren. Er komt ook een mobiliteitsplan voor Limburg. Dat heeft gedeputeerde voor Mobiliteit Jean-Paul Peuskens (sp.a) gisteren aangekondigd in de provincieraad.

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeenteraadsverkiezingen

De raad begon alweer onder een slecht gesternte: de provincie moet namelijk uittreden uit de intercommunales. Gisteren is een eind gemaakt aan 51 jaar provincie in IGL, de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg. In ruil krijgt de provincie wel zeggenschap over De Wissel, school voor buitengewoon secundair onderwijs in Genk. Ook intercommunale Nolimpark moet voortaan voort zonder de provincie.

Maar de afgeslankte provincie laat de armen niet zakken en wil haar stempel zetten op het manke mobiliteitsbeleid in Limburg. Dat maakte gedeputeerde Peuskens duidelijk na een vraag van zijn partijgenote Mieke Mulders. “We weten allemaal dat het openbaar vervoer in Limburg bijna onbestaande is. Daarom willen we in de nieuwe vervoersregio Limburg, net zoals de stad Gent dat doet, zelf het heft in handen nemen. Ook wij kunnen bewijzen dat we het openbaar vervoer goed kunnen organiseren.”

De Vlaamse regering wil de vervoersregio’s en -raden nog dit jaar oprichten, maar pas in het najaar van 2020 zullen de eerste veranderingen merkbaar worden voor de reizigers. Tijd genoeg om te studeren dus. De deputatie heeft gisteren principieel beslist om een mobiliteitsplan voor Limburg op te maken. “We maken eerst een inventaris van de bestaande studies en brengen het verplaatsingsgedrag van de Limburgers in kaart. Over een tiental dagen zullen we een aanbesteding uitschrijven voor de grondige studie die al gauw een half jaar in beslag neemt”, aldus Peuskens.

Kolenwasserij

Heel even was er in de raad wat onduidelijkheid over het lot van kolenwasserij 1 in Beringen toen Anne Cuypers (CD&V) een brief uit 2013 voorlas waarin toenmalig minister Geert Bourgeois (N-VA) zich kantte tegen deklassering van de beschermde kolenwasserij. Gedeputeerde Inge Moors (CD&V) verzekert echter dat een deel van het gebouw – wegens historisch niet zo waardevol – wel degelijk kan gesloopt worden. Ook daarvoor heeft de huidige minister-president in het SALK-plan zijn zegen gegeven. Voor kolenwasserij 3 moet Bourgeois wel een deklasseringsbesluit tekenen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws