Luister naar

Wetsvoorstel: bedwelm dier bij rituele slacht

Nieuws
Ook dieren die ritueel worden geslacht, moeten daaraan voorafgaand worden bedwelmd. De uitzondering voor de koosjere en halal slacht op de wettelijke verplichting om dieren te verdoven, moet verdwijnen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
vrijdag 16 maart 2018 om 21:33
Een islamitische klant haalt halal geslacht vlees af, dat hij besteld heeft bij een slager in Zaandam.
Een islamitische klant haalt halal geslacht vlees af, dat hij besteld heeft bij een slager in Zaandam. anp / Robin Utrecht

Den Haag

Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat de Partij voor de Dieren vrijdag heeft ingediend. Het is een nieuwe poging van de partij van Marianne Thieme om de rituele slacht aan banden te leggen. ‘De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen – mens en dier – begint’, zegt Thieme in een toelichting op haar voorstel. ‘Een grondrecht zoals de vrijheid van godsdienst is nooit absoluut en moet altijd worden afgewogen tegen andere (grond)rechten en zwaarwegende belangen. De bescherming van dieren tegen vermijdbare pijn en stress is zo’n zwaarwegend belang.’

De Partij voor de Dieren probeerde al eerder de onverdoofde rituele slacht aan banden te leggen, maar dat voorstel strandde in 2012 in de Eerste Kamer. Veel partijen vonden dat het voorstel een te grote inbreuk maakte op de godsdienstvrijheid van joden en moslims.

overgangstermijn

Om twijfelende parlementariërs over de streep te trekken, bevat het nieuwe wetsvoorstel een overgangstermijn van vijf jaar. ‘In die overgangstermijn krijgt de onverdoofde slachtpraktijk de gelegenheid zich aan te passen aan de wettelijke plicht om dieren voorafgaand aan de slacht te bedwelmen’, staat in de toelichting op het wetsvoorstel. Tijdens deze periode van vijf jaar mag er dus nog onverdoofd worden geslacht door joden en moslims, maar alleen met gebruikmaking van de ‘best beschikbare technieken’.

De Partij voor de Dieren denkt dat de tijd rijp is voor een nieuwe poging om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden. ‘De intrinsieke waarde van dieren wordt door samenleving en wetgever steeds zwaarder meegewogen in alle besluiten.’ De partij wijst erop dat intussen ook het gebruik van wilde dieren in circussen inmiddels is verboden en dat het houden en fokken van nertsen voor de productie van bont niet meer is toegestaan.

Vrijdag kwam er meteen kritiek op het nieuwe plan. Ron Eisenmann, voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, noemt ook het nieuwe wetsvoorstel ‘strijdig met de godsdienstvrijheid’. Hij wijst erop dat bij het nieuwe convenant voor de rituele slacht, dat op 1 januari van kracht werd, een wetenschappelijke adviescommissie betrokken was. ‘Het dierenwelzijn is juist gediend bij uitvoering van het convenant.’ Sinds 1 januari gelden nieuwe, strengere regels voor de koosjere en halal slacht, die bij elke slacht worden gecontroleerd door een dierenarts van toezichthouder NVWA.

Maar volgens de Partij voor de Dieren gaat er nog steeds veel mis. Als een dier niet binnen veertig seconden na het ‘aansnijden’ buiten bewustzijn is, moet het volgens het bestaande convenant alsnog worden bedwelmd of doodgeschoten. Dat gebeurt nu vaak, stelt de partij. Dan is er voor orthodoxe joden en moslims geen sprake meer van koosjer of halal vlees. ‘Mogelijk heeft dit als gevolg dat er méér dieren (in eerste instantie) onbedwelmd worden geslacht’, denkt de Partij voor de Dieren, die erop wijst dat bedwelming al bijna honderd jaar de wettelijke norm is bij de slacht in Nederland.

Ook het nieuwe voorstel maakt goede kans op een meerderheid in de Tweede Kamer. Een woordvoerder van regeringspartij VVD zegt zich te kunnen voorstellen dat het een ‘vrije kwestie’ wordt bij de liberalen. Kamerleden zijn dan vrij hun eigen afweging te maken. In 2011 stemde – met uitzondering van CDA, ChristenUnie, SGP en enkele individuele Kamerleden – een grote meerderheid van de Tweede Kamer vóór het eerdere voorstel van de Partij voor de Dieren, maar een jaar later waren de senatoren van VVD, PvdA en D66 veel kritischer dan hun partijgenoten in de Tweede ­Kamer. Toen al zei Marianne Thieme een nieuwe poging te willen ondernemen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.