Stijn van Bouwel (links) en Luk Pockelé met de affiche van de 45ste Straatfeesten.© koen fasseur

Straatfeesten Kalmthout zet in op duurzaamheid: “110.000 herbruikbare bierbekers en mobiel eco-team”

Kalmthout -

“Bij de 45ste editie van de Straatfeesten tijdens het Pinksterweekend zetten we zeker in op duurzaamheid. We hebben 110.000 herbruikbare bierbekers klaarstaan en mobiele eco-teams houden ons festivalterrein proper”, leggen Luk Pockéle en Stijn van Bouwel uit.

Stijn de Koning

“De Straatfeesten vonden voor het eerst plaats in en rond café Zoeten Inval in 1977. Door het wegvallen van twee corona-edities organiseren we het gratis festival dus voor de 45ste keer in het centrum van Kalmthout. Elk jaar trachten we het voor de duizenden feestvierders nog aantrekkelijker te maken om het Pinksterweekend door te brengen in onze heidegemeente”, zegt Luk Pockelé.

“Behalve een geslaagde 1-aprilgrap – dat Straatfeesten zouden verhuizen naar het marktplein – was het dit jaar wel degelijk een issue of we op dezelfde locatie konden blijven”, pikt mede-organisator Stijn van Bouwel in. “Normaal staat ons hoofdpodium voor het gemeentehuis en gebruikten we de voormalige brandweerkazerne als backstageruimte en kloppend hart van onze organisatie. Nu ligt er een gigantische bouwput voor het nieuwe gemeentehuis aan het Kerkeneind pal op ons terrein, maar we sluiten die hermetisch af. Door de afbraak van de gebouwen zullen we nu een volledig backstagedorp opbouwen. Zo lieten we op onze kosten een deel van het terrein verharden, maar ineens in het juiste materiaal zodat dit kan blijven liggen als ondergrond voor de definitieve parking van het nieuwe gemeentehuis. Dat heeft logistiek en financieel een serieuze impact. Voor ons is dat als organisatie zeker de grootste nieuwigheid, maar bezoekers merken daar niet veel van.”

De organisatoren van de Straatfeesten zijn blij dat ze op vertrouwde locatie rond de kerk kunnen blijven.© koen fasseur

“Een pintje – waarvan de prijs 3 euro blijft – drink je bij ons uit één van de 110.000 herbruikbare bierbekers die we via een sponsor ter beschikking hebben”, gaat Stijn verder. “Die gebruiken we zowel aan de togen van Straatfeesten als bij De Zoeten Inval, Gino’s Fritbar en De Kroon, cafés langs het terrein. Wijn, water en frisdrank serveren we in R-PETflesjes, gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. De Scouts van Hoevenen vormen mobiele eco-teams die met vuilzakken en grijpers ons terrein proper houden. Aan ontmoetingscentrum Zonnedauw en school Kadrie richten we grote fietsparkings in.”

Dog Eat Dog

“In totaal spelen er tussen vrijdagavond en zondagnacht een 60-tal bands op de Straatfeesten die je allemaal gratis kan zien. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor de overgrote meerderheid van onze bezoekers maakt het niet zo veel uit wie er komt spelen. Mensen van alle leeftijden genieten door elkaar van het totaalconcept en laten zich verrassen door de bands en DJ’s die op onze podia staan. Qua bekende namen springt Dog Eat Dog eruit. De Amerikaanse hiphopband die in de jaren negentig hits scoorde als ‘No Fronts’, ‘Who’s the King’ en ‘Rocky’ speelt zaterdagavond in Kalmthout. Door de jaren heen bouwden mijn collega-programmator Robin Groenen en ik goede relaties op met boekingskantoren en dan duiken er soms al eens onverwachte opportuniteiten op”, lacht Luk Pockelé.

“Voor de overgrote meerderheid van onze bezoekers maakt het niet zo veel uit wie er komt spelen”

Luk Pockelé

Programmator Straatfeesten

“Nog nieuw dit jaar is dat we in tegenstelling tot vorige edities op zaterdag iets van schlagermuziek brengen – dit jaar Laura Lynn – en op zondagnamiddag op kinderen mikken met o.a. Lotte De Clerck. Zij is bekend als Emma Wolf uit #LikeMe en heeft nu een eigen single uit. Nog op zondag speelt Tamikrest. Deze band uit Mali is bezig aan een wereldtournee”, geeft Luk nog mee.

“De Kalmthoutse band The Eggs speelt vrijdagavond in ons Cornet-café. Nog nieuw is de volwaardige Bib-stage op vrijdag. Dat podium staat er toch, dus leek het ons wel een goed idee om hier ook op de eerste avond al iets te doen”, legt Stijn uit. “DJ Stanne (dochter van Luk Pockelé) kreeg de eer om een programma samen te stellen. Lolalita sluit de eerste ‘R_A_V_E_D by Stanne af.”

Rommelmarkt en kindermarkt

“Zowel op zaterdag- als zondagvoormiddag staat er op het plein voor de bibliotheek een kindermarkt. Op zondag blijft de Kapellensteenweg autovrij voor de jaarlijkse Pinkster- en rommelmarkt. Dat hoort zeker ook bij het gesmaakte concept van Straatfeesten, dus daar veranderen we er niets aan. Net zoals enkele acts van straatanimatie. Dit jaar lopen onder meer Kartje Kilo rond. De luidruchtige supporters die iedereen aanmoedigen. Je kan ze kennen van bij de ingang van Pukkelpop of van het televisieprogramma ‘Iedereen Beroemd’”, besluiten Luk Pockelé en Stijn van Bouwel van Straatfeesten Kalmthout.

Meer info: straatfeesten.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners