© REUTERS

Prinses Amalia spreekt op druk bijgewoonde Koningsdag over tijd in Spanje, kleding van Maxima hét gespreksonderwerp

Nederland kleurde deze zaterdag weer helemaal oranje, want koning Willem-Alexander vierde zijn 57ste verjaardag met zijn gezin in Emmen. Maar ook in de rest van Nederland werd er volop feest gevierd. In alle grote steden was het dan ook erg druk.

Bron: DE TELEGRAAF

De verjaardag van koning Willem-Alexander wordt dit jaar gevierd in Emmen, in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Drenthe. Het gezin is in de voormiddag toegekomen én is vandaag ook compleet. Alle drie prinsessen - Amalia, Alexia en Ariane - zijn namelijk aanwezig, dat was vorig jaar niet het geval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toen was Alexia er niet bij vanwege examens op haar school in Wales. Dit jaar was het even de vraag of Ariane er wel zou zijn, zij zit op school in Italië. Ook onder andere prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Floris en prins Pieter-Christiaan zijn bij de viering. Oudere familieleden zoals prinses Beatrix en prinses Margriet zijn er al jaren niet meer bij.

LEES OOK. DE GRENS. Nederland wordt weer gek op Koningsdag: deze (Neder)belgen springen zaterdag zeker de grens over

© REUTERS

© REUTERS

Wandeling

Koning Willem-Alexander en zijn familie werden zaterdagvoormiddag door een peloton wielrenners begeleid naar het startpunt van de wandeling: het Noorderplein. Langs de route dromden honderden mensen om een glimp op te vangen van de koninklijke familie of om Willem-Alexander een hand te geven. Voor het eerst in meer dan twintig jaar vierden de Oranjes Koningsdag in Drenthe. De laatste keer was in 2002: toen bezocht koningin Beatrix op 30 april Meppel en Hoogeveen. Beatrix koos op Koninginnedag vaak voor twee verschillende plaatsen, meestal in dezelfde provincie.

De Nederlandse koning Willem-Alexander zei later op de dag blij te zijn dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. “Om met je eigen gezin je verjaardag te kunnen vieren, dat is natuurlijk het allermooiste wat je kan meemaken”, zei de koning. “Ik ben blij dat iedereen er weer is.”

Amalia

In Emmen blikte kroonprinses Amalia ook even terug op haar studiejaar in Spanje. Daar vond ze “meer vrijheid” dan in Nederland mogelijk was. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland. Het nieuws raakte eerder deze maand bekend. Ondertussen woont de prinses opnieuw in Nederland. De tijd in Spanje heeft “het leven hier weer enigszins mogelijk” gemaakt, aldus Amalia. “Ik ben blij weer terug te zijn.”

Koningin Máxima zei zaterdag dat Amalia een “zelfstandig meisje en heel slim” is, “dus ze kan het heel goed aan”. De koningin gunde haar dochter “de vrijheid en vleugels die je een kind moet geven om zichzelf te ontwikkelen.” Wel was er bij ieder vertrek sprake van een “traantje en een glimlach”.

Vlindertooi

Over de outfit van de koningin is in Nederland wel een en ander te doen. Met name haar opvallende hoofdversiering, die in de verte veel weg had van een hedera/klimop-struik maar in werkelijkheid bestond uit een diadeem met vlinders. Iets waar over was nagedacht, want de link werd zodoende gelegd met de vlindertuin in dierentuin Wildlife Adventure Zoo Emmen.

Kritische kijkers maakten zich echter op een grappige manier bezorgd om de koningin: was ze in de struiken verstrikt geraakt en had ze niet gemerkt dat er wat planten op haar hoofd blijven hangen waren?

Drukte in steden

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, zorgde dat nauwelijks voor problemen. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag “zonder noemenswaardige incidenten”. Hij benadrukt wel dat de politie met veel mensen aan het werk was in de hoofdstad en kleinere voorvallen, zoals vechtpartijen, “in de kiem smoorde”. Qua incidenten was het “te vergelijken met een normale vrijdag- of zaterdagavond”.

In de hoofdstad waren honderdduizenden mensen op de been. De gemeente riep mensen aan het einde van de middag op om de Westerstraat in het centrum te vermijden, omdat het er “erg druk” was.

Ook Utrecht beleefde als vanouds een drukke editie van de feestdag. Meerdere evenementenlocaties raakten in de loop van de dag zo vol dat er niemand meer bij mocht. Dat gold onder meer voor Neude, Janskerkhof, Oudkerkhof en Stadhuisplein. De gemeente verwees feestvierders naar andere pleinen in de stad.

Ook de politie in Utrecht had geen grote problemen te melden. Een woordvoerster zei zaterdagavond verder geen overzicht te hebben van de inzet die nodig was.

© REUTERS

© REUTERS

© EPA-EFE

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER