Na polemiek: winnares van marathon Brussel krijgt dan toch dezelfde prijs als winnaar

Heisa na de marathon in Brussel van vorige zondag. Op sociale media circuleerde een foto waarop te zien was dat de mannelijke winnaar een cheque van 1.000 euro had gekregen, terwijl een vrouw tevreden moest zijn met een bedrag van 300 euro. Nu treft Belfius - partner van het evenement - gepaste maatregelen.

nadb, md

Meteen na het ontstaan van de commotie op sociale media reageerde de Brusselse minister van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). Ook zij was enorm verbaasd om te zien dat winnares Christelle Lemaire zich tevreden moest stellen met een geldprijs die meer dan drie keer lager is dan die van winnaar Stephen Kiplagat. “Nochtans liep Christelle exact dezelfde afstand”, klinkt het.

Debaets benadrukte dat er niet enkel bij atletiek een groot verschil is in erkenning. “Het is toch niet normaal dat mannelijke voetballers in één middag verdienen wat hun vrouwelijke collega’s in een heel jaar verdienen”, zegt Debaets aan RTL Info. Daarom pleitte de minister voor gelijke geldprijzen bij sportcompetities.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De reactie van partner Belfius niet lang op zich wachten. Belfius besliste om zowel voor mannen als voor vrouwen dezelfde bonus te voorzien. “We betreuren heel erg dat dit gebeurd is”, klinkt het bij Belfius. “Maar de toegekende prijzen worden gekozen door de organisatoren. Als we dit op voorhand geweten hadden, zou dit niet gebeurd zijn.”

Golazo: "Prijsverschil omdat bij de mannen internationale profatleten worden aangetrokken"

Ook organisator Golazo stuurde een persbericht de wereld in. “Naar aanleiding van de verontwaardiging in de sociale mediakanalen over het prijzengeld op de Belfius Brussels Marathon, wil de organisatie graag duidelijkheid scheppen. Er was inderdaad een verschil in het prijzengeld bij de mannen en de vrouwen op de marathon, eenvoudigweg omdat bij de mannen internationale profatleten worden aangetrokken om voor het podium te strijden. Maar we begrijpen de verontwaardiging en na overleg met titlepartner Belfius zal daarom het prijzengeld voor beide categorieën gelijk getrokken worden.”

“Om als enige marathon in onze hoofdstad een sportief hoogstaande wedstrijd te krijgen, worden al jaren enkele internationale toppers bij de mannen aangetrokken. Dat kan alleen door het prijzengeld interessanter te maken dan bij een amateurwedstrijd. Dat leverde dit jaar de aanwezigheid van drie Kenianen op, die ook alledrie het podium bezetten. De winnaar, Stephen Kiplagat, liep een erg sterke tijd, de tweede snelste ooit op de marathon in Brussel (2.11.43).”

“Bij de vrouwen ontbreken die internationale toppers en daarom ligt het prijzengeld daar op het niveau van andere wedstrijden waar (de betere) amateurlopers mee doen. Dat is vergelijkbaar met dat in andere Belgsiche evenementen (Brussels Ekiden, Antwerp 10 Miles, Dwars door Brugge,...) waar het prijzengeld voor mannen en vrouwen (steeds amateurs) dan ook gelijk is.”

“Voor de organisatie en titlepartner Belfius is de gelijkheid tussen man en vrouw te belangrijk om er misverstanden over te laten bestaan. Het prijzengeld voor mannen en vrouwen wordt dan ook gelijkgesteld, met ingang van deze editie.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen