Foto: Belga

Investeringsfonds van Marc Van Hool stapt naar de rechter om biedingen op afdeling van failliete busbouwer te heropenen

De Belgische investeringsmaatschappij CIM Capital wil het biedingsproces voor de afdeling 'IndustriĆ«le Voertuigen' van busbouwer Van Hool uit Lier laten heropenen. CIM Capital meldt in een persbericht dat het een juridische procedure is gestart.Ā 

Wat is CIM Capital?

CIM Capital is bijna tien jaar geleden opgericht door Marc Van Hool, een telg uit de familie die eigenaar was van de bus- en trailerbouwer. Zijn investeringsfonds is erin gespecialiseerd om bedrijven in moeilijkheden uit het slop te halen.Ā 

Investeringsmaatschappij CIM Capital had begin april een bod uitgebracht op de trailerdivisie van Van Hool, maar viste uiteindelijk achter het net. De curatoren wezen de afdeling toe aan GRW, een partnerbedrijf van het Duitse Schmitz Cargobull.Ā 

Samen met Lasertek, een onderaannemer en schuldeiser, en Delcrinvest (familie Delcroix) een vastgoedinvesteerder heeft CIM Capital een juridische procedure gestart om het mogelijk te maken de biedingen op de afdeling IndustriĆ«le Voertuigen van Van Hool te heropenen.Ā Ze tekenden derdenverzet aan bij de ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen.

"Manifeste procedurefouten"

Volgens de eisers vonden in het dossier "manifeste procedurefouten plaats die verhinderd hebben dat Van Hool de betere toekomst krijgt die ze verdient".

CIM Capital wijst erop dat zijn bod "op alle vlakken substantieel beter was dan het bod waar de curatoren voor kozen." Zo wilde men de afdeling in zijn geheel overnemen en een doorstart geven, waardoor 550 van de 750 jobs konden worden behouden. Ook op financieel vlak was het bod beter, klinkt het, en bovendien wilde CIM Capital ook het vastgoed overnemen.

De curator van Van Hool heeft nog niet gereageerd.

Vakbonden willen snel duidelijkheid

Het gemeenschappelijk vakbondsfront hoopt dan weer dat er snel duidelijkheid komt. "De investeringsmaatschappij heeft te kennen gegeven een juridische procedure te starten om het biedingsproces voor de afdeling Industriƫle voertuigen van Van Hool te laten heropenen. De concrete inhoud van dit verzoek is ons momenteel niet gekend", aldus de vakbonden.

Of er snel duidelijkheid komt, is zeer de vraag. De juridische procedure kan mogelijks weken tot maanden in beslag nemen. De vakbonden wijzen nogmaals op het belang van de tewerkstelling en een snelle doorstart, "welke natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn".

In het verleden wezen de curatoren bij Van Hool er steeds op dat zij voor een maximale tewerkstelling zijn gegaan, in combinatie met een maximale waardecreatie. CIM Capital zegt daarentegen dat het meer jobs wilde redden.

Meest gelezen