Luister naar

Antisemitisme wordt vaak verpakt als ‘Israël-kritiek’

Nieuws
De tweet van de partij NIDA waarin ze Israël met ISIS vergeleek, is een bizarre overdrijving, maar antisemitisme is het niet, stelt Remco van Mulligen (Nederlands Dagblad 15 maart). Ik betoog dat het wél zo is.
Leon van Steensel
dinsdag 20 maart 2018 om 03:00
Kritisch op Israël of antisemitisch? Dat eerste is zomaar een dekmantel voor het tweede. Op de foto: premier Netanyahu op bezoek in Nederland (2016).
Kritisch op Israël of antisemitisch? Dat eerste is zomaar een dekmantel voor het tweede. Op de foto: premier Netanyahu op bezoek in Nederland (2016). anp / Bart Maat

In september 2017 sprak DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk tijdens een debat over ‘de lange arm van Israël en de joden in Nederland’. Het ademde klassiek antisemitisme, gebaseerd op het complotschrift ‘de Protocollen van de Wijzen van Sion’, waarin ‘joden door samenzwering streven naar wereldoverheersing en maatschappij-afbreuk’. Yasmina Haifi, ambtenaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, tweette in 2014 ook zo’n denkbeeld: ISIS was een ‘vooropgezet plan van zionisten om de islam zwart te maken’. NIDA tweette vervolgens als niet zo subtiele en verwijzende steunbetuiging aan Haifi het beruchte ‘Israël = I.S.’.

In reactie op de recent opgelaaide ophef over deze tweet wilde NIDA de tweet ‘in context’ houden. Maar ze gaven daarbij opeens een geheel andere context. Nu was het ‘de Gaza-oorlog’ en Israëls rol daarin.

afleiding

Israël-kritiek is de favoriete afleiding geworden van antisemitische stellingen en uitspraken. Anders gezegd: je zegt dat je Israëlische politiek bekritiseert en niet het Joodse volk. Maar het blijft een afleidingsmanoeuvre. Want waarom gebruikt NIDA de term ‘zionisme’ (Joodse aanhangers van een historische stroming)? Dat heeft namelijk niets te maken met de besluitvorming van de legerleiding in het conflict met Gaza. ‘Zionisme’ duiden als ‘het samenzwerende kwaad’ en dit verpakken als ‘kritiek op de Israëlische staat’ is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het buitenlands beleid van Jemen veroordelen met verwijzing naar ‘de overheersingsdrang van moslims’. De ‘staatskritiek-uitvlucht’ werd wel gretig overgenomen, bleek uit tweets, blogs en tafeldiscussies. Inclusief de favoriete opmerking dat Israël als democratie ‘hogere standaarden heeft en dus des te eerder/meer bekritiseerd mag worden’. Deze redenering komt in de praktijk neer op altijd, ongeacht context, uitkomen bij ‘kritiek’ op Israël. Kritiek om te kunnen bekritiseren. Of het nu gaat om reacties op terreurcampagnes, tweets of het ingooien van de ruiten van een Joods restaurant van een Nederlands staatsburger.

Hierom heeft de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), bij het definiëren van antisemitisme, gesteld dat waar Israël een afwijkende, ‘hogere standaard’ opgelegd wordt (met schijnbaar doel en effect dat de Joodse staat altijd vogelvrij is), dit een aanwijzing kan zijn van antisemitisme.

Waar academici en journalistiek regelmatig islamofobie actief duiden, blijft dat opvallend vaak achterwege bij latent en expliciet antisemitisme. Dat wordt miskend, gebagatelliseerd of naar ‘staatskritiek’ gestuurd. ‘Kritiek op Israël = geen antisemitisme’ is een open deur. Waar deze herhaald blijft als ‘het ultieme antwoord’ en context miskend of ontkend wordt, doet het meer kwaad dan goed en vertroebelt het.

complot

Juist het gebruik van termen als ‘de zionisten’ duidt veelal op antisemitische ‘kritiek’, geplaatst in een frame van een ‘Joods/Westers complot om land af te nemen per illegale staat’. Niet iedere ‘zionist’ is staatsburger van Israël. Israël is niet ‘de zionisten’. Wie claimt Israël te erkennen, kan niet met droge ogen beweren dat het niets met antisemitisme van doen heeft als je deze staat neerzet, zoals onder andere NIDA doet, als ‘illegale, Westers gestuurde volksterreur’, daarbij verwijzend naar een ‘zionistisch complot’. Na tachtig jaar zouden we dergelijke naïviteit allang ontgroeid moeten zijn.

Recent weigerden de politieke partijen DENK en BIJ1 om het manifest tegen antisemitisme te ondertekenen. Zij accepteerden de IHRA-bepaling over Israël-kritiek niet. Mede gelet daarop blijken te veel mensen het nog steeds niet te kunnen verkroppen dat antisemitisme geduid wordt, en wil men vast blijven houden aan de uitvlucht van landskritiek. Dat kan beter. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.