“ISIS is verdreven uit Raqqa, militaire operaties zijn afgelopen, de stad is volledig onder controle”

© AFP

De zogenaamde Syrische Democratische Strijdkrachten hebben Raqqa “volledig onder controle” en hebben alle ISIS-strijders uit de stad gedreven, dat zegt hun woordvoerder Talal Sello. Raqqa is de officieuze hoofdstad van het kalifaat.

adm,lbo

De door de VS gesteunde Syrische Democratische Krachten (SDF) zeggen dinsdag dat ze erin geslaagd zijn om de stad Raqqa, de voormalige hoofdstad van IS in Syrië, “volledig” onder controle te krijgen. Er bestaat echter nog grote onduidelijkheid over die claim.

© AP

“De militaire operaties zijn afgelopen. De stad is volledig onder controle”, zegt Talal Sello, de woordvoerder van SDF, een alliantie van Koerdische peshmerga en Arabische milities.

De alliantie probeert al sinds juni om Raqqa te bevrijden. De strijd was een laatste fase ingegaan bij een aanval op het gemeentelijk stadion in het centrum van de stad. Dat was de laatste plaats die nog onder controle viel van IS.

OVERZICHT. De opkomst én de val van ISIS (en wat we in de toekomst mogen verwachten)

© REUTERS

Symbolisch plein

Eerder vandaag hadden de SDF aangekondigd opnieuw grote stukken van de stad heroverd te hebben. De alliantie van Koerdische peshmerga en Arabische milities kon onder meer het centraal gelegen Naim-plein heroveren. Laatstgenoemde was van symbolisch groot belang omdat ISIS daar executies uitvoerde.

Drie jaar schrikbewind

In maart 2013 viel de stad in handen van een coalitie van rebellengroeperingen bestaande uit het Vrij Syrisch Leger en jihadistische groeperingen waaronder al-Nusra. Vrij snel daarna begon ISIS in de stad te infiltreren en wist de terreurgroep rebellengroeperingen te neutraliseren zodat het zelf de stad kon overnemen.

In juni 2014 werd de stad uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat. De terreurorganisatie voerde er een strengreligieus schrikbewind en vernietigde meerder historische gebouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen