Appartementsblok van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij in de Nadine Crappéstraat.
Volledig scherm
Appartementsblok van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij in de Nadine Crappéstraat. © Jan De Meuleneir - Photo News

Fiasco in sociale woningbouw: scheurend beton, lekkende daken en miljoenen euro kosten

Er staan in Vlaanderen gloednieuwe sociale woningen waar nú al gerenoveerd moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van uw krant. In gebouwen van amper enkele jaren oud scheurt het beton, lekt het dak en komen tegels zomaar los. De aannemers gingen bovendien failliet en dat zorgt voor een vloedgolf aan kosten. De factuur van het fiasco loopt in de miljoenen. Vlaams Minister van Wonen Homans reageert verrast: "Ik weet van niks."

348 reacties

  • fred degret

    6 jaar geleden
    overal werken er polen etc , die wel werken maar geen opleiding gehad hebben om professioneel werk te leveren..goedkoop..maar
  • jean Paul Leyman

    6 jaar geleden
    En de architecten en ingenieurs zijn toch ook medeverantwoordelijke ????
  • Tom Faes

    6 jaar geleden
    Bij ons in Antwerpen gebeuren de aanbestedingen altijd zeer vlug met niet te veel vragen .( wij zijn toch vrienden hé) Het moet snel gaan zodat niet teveel mensen er zich mee kunnen bemoeien en controles? Totaal onbestaand .De Rob Envelop die weet daar over mee praten.
  • Ferdinand Nuyts

    6 jaar geleden
    S.pa in Gent heeft jaren geleden de bouw aanvraag goedgekeurd, nu mag NVA de problemen oplossen
  • RENE LENAERTS

    6 jaar geleden
    Iemand uit mijn omgeving bouwt een duur houtskelethuis zonder "openbare" aanbesteding. Hij moet alles drie keer controleren, want de bouwsector lijkt bevolkt met randdebielen die geen plan kunnen lezen, niet kunnen afspreken of coördineren en elkaar soms tegenwerken. Het lijkt zelfs dat enkel de kneuzen voor architect studeren.
  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. Onthaalmoeder voor rechter nadat jongetje schedelfractuur oploopt: “Excuses hebben we ook na 2 jaar nog niet gekregen”
    PREMIUM

    Onthaalmoe­der voor rechter nadat jongetje schedel­frac­tuur oploopt: “Excuses hebben we ook na 2 jaar nog niet gekregen”

    Een onthaalmoeder uit Langemark moet zich voor de rechtbank van Ieper verantwoorden nadat in haar opvang een kindje zwaargewond raakte. De toen 9 maanden oude knaap kreeg in 2022 een stoel op zijn hoofdje en liep een schedelfractuur op. Haar raadsman spreekt van een jammerlijk ongeval. Maar waarom duurde het een week voor de politie ingelicht werd? En hoe gaat het ondertussen met het slachtoffertje? De beklaagde kon kort na de feiten nog rekenen op heel wat steunbetuigingen: “Ze zorgt voor onze baby’s alsof het haar eigen kinderen zijn, de liefde spat er vanaf.”
    Langemark