Elke woensdag wordt er in de Blikfabriek samen gekookt en getafeld.© Joris Herregods

Hobokense buren koken en tafelen samen in de Blikfabriek: “Beter een goede buur dan verre vriend”

Hoboken -

In mei kan je elke woensdag koken en tafelen met buurtbewoners van en in de Blikfabriek. Met dit initiatief willen ze de buurt verenigen. “En wat werkt er nu meer verbindend dan eten”, motiveert medeorganisator Miette Gedopt.

Ilke Tobback

De Blikfabriek organiseert een maand lang elke woensdag Samen Tafelen. Met dit initiatief willen ze de buurtbewoners dichter bij elkaar brengen en betrekken bij de werking van de Blikfabriek. “En wat werkt er meer verbindend dan eten”, zegt Miette Gedopt (21). Als studente sociaal-cultureel werk loopt ze stage in de Krugerstraat in Hoboken en werkte ze de burentafel uit als eindproject.

Het kookteam van de dag gaat telkens aan de slag in de buitenkeuken met voedseloverschotten. Die krijgen ze van verschillende partners, maar voornamelijk van bioboerderij Zilt en Zoet. “We konden we geblutste radijsjes en warmoes ophalen, volgende keer is het misschien weer iets anders. Dat is ook het fijne eraan. Je gaat aan de slag met wat je krijgt en zo kan je telkens opnieuw combineren. Zeker omdat de deelnemers hun eigen gewoontes toepassen. Ik geef toe dat het drie uur lang chaos was in de keuken, maar ik ben er zeker van dat we iets moois op tafel zullen toveren”, vertelt Miette.

Miette is als stagiaire de drijvende kracht achter het project.© Joris Herregods

Wie mee komt koken, mag gratis aanschuiven aan de tafel. Heb je daar geen tijd voor, dan betaal je een vrije bijdrage om mee te eten. Ook aan de kinderen is gedacht, tussen 15 en 18 uur worden er allerhande activiteiten voorzien.

Goede buur

Een van de buurtbewoners die mee komt koken, is Hanne Nieberding (34). Zij kijkt ernaar uit om tijdens de buurttafel nieuwe mensen te leren kennen. En misschien een betere band op te bouwen met buurtbewoners. “Mijn grootouders hadden vroeger een hele hechte band met hun buren, doorheen de tijd is dat een beetje vervaagd, denk ik. Ik neem bijvoorbeeld wel pakketjes aan voor mijn buren, maar daar blijft het ook bij. Ergens vind ik het wel jammer dat die band zo oppervlakkig blijft.”

Hanne leerde alvast een buurtbewoner beter kennen. Samen met Ushi Debonnet (43) ontfermde ze zich over de aardappelsalade. En ook zij is fan van het project. “Beter een goede buur dan een verre vriend, daar zit toch iets van waarheid in, vind ik. Ik sta graag in contact met mijn buren, maar in Hoboken gaat dat soms moeizaam. Juist daarom vind ik dit initiatief super.”

Buurtbewoners Ushi en Hanne ontfermen zich over de aardappelsalade.© Joris Herregods

Elke woensdag zal er uiteindelijk een ander feestmaal op tafel staan.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners