© rr

Kapitein Winokio stelt liedjesboek voor zieke kinderen voor in ziekenhuis: “Aantal dingen bespreekbaar maken”

Feest in revalidatieziekenhuis Inkendaal in Sint-Pieters-Leeuw gisterochtend. Kapitein Winokio kwam er zijn nieuwe liedjesboek Pleisterliedjes voorstellen aan de jongste inwoners van het ziekenhuis. Daarop staan 27 liedjes voor – en ook door – zieke kinderen. “Ik wil een aantal thema’s bespreekbaar maken voor kinderen.”

dewo

“Ik treed al een jaar of vijf op in ziekenhuizen”, vertelt Kapitein Winokio. “Mijn liedjes zijn bedoeld voor alle kinderen. Alleen krijgen die soms niet de kans om naar een concert te komen, omdat ze daar door ziekte gewoon niet toe in staat zijn. Dus dan ga ik tot bij hen.” Zo belandde de muzikant een jaar geleden voor het eerst in revalidatieziekenhuis Inkendaal. De jongste patiënten reageerden erg enthousiast op zijn komst. “Ik voelde heel veel warmte. Niet alleen van de kinderen, maar ook van de verplegers en dokters.” Een aantal liedjes over ziek zijn had hij al in zijn schuif liggen, maar na dat bewuste optreden besloot hij er een volwaardig project van te maken.

Dat project ligt vanaf nu in de winkelrekken. Een cd met 27 liedjes en een boek met bijhorende foto’s. Kapitein Winokio maakte zijn Pleisterliedjes in samenwerking met ziekenhuizen. Niet alleen Inkendaal, maar ook het UZ Gent en UZ Leuven zetten hun schouders onder het project. “Ze vertelden me wat er leefde bij die kinderen. Zo kwam ik erachter dat de rolstoelpatiënten in Inkendaal wekelijks een rolstoelrace in de gangen houden. Dat vond ik zo’n leuk gegeven, daar zat zoveel poëzie in. Voor een liedjesschrijver is dat een cadeau”, vertelt Winokio.

Troost en steun

Enkele jonge (kanker)patiëntjes werkten zelf ook mee aan het boek. Ze poseerden samen met de Kapitein voor de foto’s en op een aantal liedjes, zoals Ik verlies mijn haar, zingen ze zelfs mee. “Ik wil een aantal dingen bespreekbaar maken. Een kindje dat kanker heeft, schrikt natuurlijk als dat haar plots uitvalt. Het is belangrijk dat hen wordt uitgelegd hoe dat komt. Maar we moeten hen ook tonen dat ze niet alleen zijn en dat we hen zullen helpen.”

Kapitein Winokio had zelf nooit kunnen voorspellen dat zijn liedjes voor veel kinderen zo belangrijk zouden worden. “Toen ik zoveel jaren geleden begon, wou ik gewoon leuke liedjes maken. Maar het is veel meer geworden dan dat. Ik merk dat kinderen echt steun en troost vinden in mijn liedjes. Dat had ik nooit durven te dromen.”