Gevel Sint-Lutgardis gered

Het stadsbestuur kiest ervoor om de gevel van de Sint-Lutgardisschool te behouden binnen de ontwikkeling van het bouwproject Stadsterras Oude-God. Er rees heel wat protest tegen de mogelijke afbraak die een optie was in de opdracht waarover 4 ontwerpteams zich ontfermden.

Seppe Slaets

De gevel van de Sint-Lutgardis geniet voor Mortsel een zeer belangrijke historische en emotionele waarde. Tijdens het bombardement van de geallieerden op 5 april 1943 werd de school zwaar getroffen met heel wat gewonden en dodelijke slachtoffers, waaronder vele kinderen. De heropbouw stond dan ook symbool voor de heropstanding, de weerbaarheid van Mortsel en voor de herdenking van de oorlogsslachtoffers.

Dat verklaarde meteen ook het enorme verzet toen het stadsbestuur ruimte liet voor de afbraak van de gevel. De opdracht voor ontwerpers die mochten meedingen naar de ontwikkeling daar bestond uit 2 voorstellen: één met volledig behoud van de gevel en een alternatieve versie die fundamentele elementen van de gevel in een nieuw concept integreert. “We overlegden met 4 ontwerpteams die plannen uitwerkten. Op basis daarvan komt er nu een definitieve opdrachtomschrijving met een finaal standpunt over een aantal belangrijke sleutelkwesties. Meest in het oog springt de keuze van het college voor het behoud van de gevel”, deel het stadsbestuur officieel mee. Dindag 23 januari buigt de gemeenteraad zich over de finale opdrachtomschrijving voor het bouwproject Stadsterras Oude-God.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER