Patrick Sison

"Geen bebaarde, gespierde man van Italiaanse origine": man die loog over uiterlijk op Tinder vrijgesproken voor verkrachting

Een man die zich op datingsite Tinder anders had voorgedaan, is vrijgesproken voor het verkrachten van zijn date. De correctionele rechtbank van Antwerpen vond niet dat er sprake was van een list.

Even terugspoelen naar 2018: een vrouw van 46 en een man van 47 leren elkaar kennen op datingapp Tinder. Op zijn foto's zag de man eruit als een gespierde, Italiaanse zakenman. De 2 chatten een tijdlang met elkaar en besluiten af te spreken voor een seksdate in het scenario van de film 'Fifty shades of Grey'. 

De vrouw zou naar de meubelzaak van de man in Wommelgem gaan en een blinddoek omdoen nog voor ze haar date gezien had. Maar toen de vrouw na de seks haar blinddoek afzette, bleek dat de man niet de afgetrainde Italiaan was waarvoor hij zich had voorgedaan. In werkelijkheid was hij van Marokkaanse origine, getrouwd en had hij 2 kinderen. 

De vrouw voelde zich bedrogen en deed de volgende dag aangifte van verkrachting bij de politie. Ze verklaarde dat ze nooit seks zou gehad hebben met hem, als ze had geweten dat hij er zo uitzag. Ook het Openbaar Ministerie meende dat de beklaagde een list had gebruikt, waardoor ze geen geldige toestemming had gegeven, en vroeg een celstraf van 2 jaar. De vrouw eiste ook een schadevergoeding van 100.000 euro. 

Volgens de verdediging had de beklaagde geen list gebruikt. Hij had zich gewoon knapper voorgesteld dan hij in werkelijkheid was. Zijn advocate voerde ook aan dat toestemming niet met terugwerkende kracht kan worden ingetrokken en had de vrijspraak gevraagd.

De rechtbank volgde de redenering van de verdediging en vond dat er geen sprake was van een list. Hij werd dan ook vrijgesproken.

Hoe zit het eigenlijk juridisch in elkaar?

Mag je je anders voordoen op datingapps om vervolgens af te spreken en zelfs seks te hebben met iemand die denkt dat je er anders uitziet? Een lastige vraag, want het gebruik van valse foto's is een beetje een grijze zone, vertelde advocate Nina Van Eeckhaut een tijd geleden in het Radio 1-programma 'Zijn er nog vragen?'

Meest gelezen