Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Atoomagentschap ziet geen tekenen van denuclearisatie in Noord-Korea: "Zeer verontrustend"

Kim Jong-un.Beeld AFP

Noord-Korea gaat door met zijn nucleaire activiteiten, ondanks de goede bedoelingen die leider Kim Jong-un enkele maanden geleden tentoongespreid heeft. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport waarop het Franse persbureau AFP de hand kon leggen.

"De voortzetting en de ontwikkeling van het nucleaire programma van Noord-Korea zijn zeer verontrustend", klinkt het uit de mond van Yukiya Amano, de directeur-generaal van het IAEA. Het rapport wordt in september aan de algemene vergadering van het Atoomagentschap voorgelegd.

Gisteren verklaarde Donald Trump nog dat Kim Jong-un bepaalde stappen gezet had. "Er gebeuren op dit moment heel wat goede dingen in Noord-Korea. China helpt echter niet meer zo fel mee sinds de handelsoorlog met de VS."

De Amerikaanse president benadrukte dat hij de zaak nog maar drie maanden onder handen aan het nemen was, terwijl zijn voorgangers dertig jaar gehad hadden. "Ik heb de nucleaire testen gestopt. Ik heb de rakettesten gestopt. Japan reageert verheugd. Wat er nu gaat gebeuren? Dat weet niemand, we zullen wel zien." Trump kondigde wel aan dat hij Kim Jong-un "hoogstwaarschijnlijk opnieuw gaat ontmoeten".