© sven dillen

Student PXL Music getroffen door bacteriële hersenvliesontsteking

Een student van de PXL Music is eerder deze week in het ziekenhuis opgenomen met een bacteriële hersenvliesontsteking. De overige studenten van de hogeschool kregen een brief van het Agentschap Zorg & Gezondheid waarin gevraagd wordt om alert te zijn voor de symptomen van de levensbedreigende ziekte.

Roel DAMIAANS

De student muziekmanagement verblijft al enkele dagen in het ziekenhuis. Volgens de laatste berichten zou hij inmiddels aan de betere hand zijn. “Wanneer hersenvliesontsteking wordt vastgesteld, volgen we als school een procedure om alle betrokkenen in te lichten”, zegt directeur Ben Lambrechts van Hogeschool PXL. “Eerder deze week werden de studenten en leerkrachten die aanwezig waren in de gebouwen van PXL Music samengeroepen en kregen ze uitleg van de preventieadviseur. Daar werd ook een brief van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid uitgedeeld. De mensen die niet aanwezig waren zijn op de hoogte gebracht via ons digitaal leerplatform. De lessen konden deze week gewoon doorgaan zoals gepland”, zegt departementshoofd Gert Stinckens van PXL Music.

Symptomen

Volgens de brief is de kans klein dat je de ziekte ontwikkelt na contact met een patient met hersenvliesontsteking. Toch wordt iedereen aangeraden om de komende twee weken alert te zijn voor de symptomen van de ziekte. Die kunnen heel uiteenlopend zijn: van griepachtige tekenen zoals koorts boven de 38 graden, hoofdpijn, braken, diarree, sufheid en verminderd reageren tot pijn op verschillende plaatsen in het lichaam en onderhuidse bloedinkjes die niet wegdrukbaar zijn. Iemand met hersenvliesontsteking kan ook zijn eigen kin niet meer tegen de borstkas duwen zonder pijn.

Dodelijk

Daarnaast bestaat er nog een verschil tussen virale en bacteriële meningitis of hersenvliesontsteking. De virale vorm komt het vaakst voor en is besmettelijk. Voor virale meningitis bestaan geen medicijnen, deze vorm gaat meestal vanzelf over na enkele dagen. Voor een bacteriële meningitis bestaat wel medicatie, maar het is belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Deze vorm is minder besmettelijk, maar wel gevaarlijker en kan in 15 procent van de gevallen leiden tot de dood. Vorig jaar geraakten in Vlaanderen 49 personen besmet met bacteriële meningitis. Zes personen zijn uiteindelijk aan de ziekte overleden. Eerder dit jaar verloor acteur Stefaan Degand op slechts enkele uren tijd zijn vrouw en hun ongeboren kind aan de ziekte.