Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Nieuws
Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.
anp
zondag 28 april 2024 om 12:34
Afbeelding
beeld anp

Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het ‘herstel van een duurzame rust’ in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er ‘enig nieuw momentum’ ontstaat.

Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea kondigt weer satellietlancering aan

Noord-Korea heeft Japan laten weten dat het weer een raket gaat lanceren met een satelliet. Dat gebeurt tussen 27 mei en 4 juni, maakte de Japanse kustwacht bekend. Schepen in de regio krijgen het advies alert te zijn op mogelijke vallende raketonderdelen.

Afbeelding

AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

Afbeelding

Stichting: liever drinkfles van staal of glas dan van plastic

De Stichting Tegengif raadt ouders aan hun kinderen voor onderweg drinkflessen mee te geven van roestvrij staal of glas. De veelvuldig in omloop zijnde herbruikbare plastic drinkflessen zouden volgens de stichting chemicaliën naar de inhoud kunnen lekken, met name nadat ze in d..

Afbeelding

OVV start verkennend onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

Afbeelding

Buitenlandchef EU: Israël negeert uitspraak gerechtshof

Israël en Hamas slaan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de wind, constateert EU-buitenlandchef Josep Borrell. Israël gaat door met zijn offensief tegen de met vluchtelingen volgepakte Gazaanse stad Rafah, ziet hij. En Hamas beschiet Tel Aviv.

Afbeelding

Architectenbureau ingestorte parkeergarage geeft geen commentaar

Gortemaker Algra Feenstra architects, het architectenbureau achter de zondagavond deels ingestorte parkeergarage van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, wil niet reageren op het incident. Daarvoor is het volgens een medewerker van het bureau nog te vroeg.