© KH

Om deze reden lopen sommige klokken in dit Vlaamse dorpje veel sneller dan in de rest van het land

De lichten gingen de voorbije ochtenden opvallend veel vroeger aan in het Vlaams-Brabantse dorpje Waanrode, bij Kortenaken. Door werken aan een elektriciteitscabine draaien klokken er in verschillende huizen sneller dan in de rest van Vlaanderen, waardoor de wekkers te vroeg afgaan.

CHRIS SNICK, PAUL PANS

“Elke morgen stond de klok van mijn oven en thermostaat niet juist, en wanneer ik ’s avonds terugkwam van het werk was dat weer het geval.” Johan Verhaegen (49) kreeg vorige week al in de gaten dat er iets niet klopte met de tijd. “Eerst denk je aan een defect, maar toen hoorde ik van sommige buren dat ze ook problemen hadden. Verschillende huizen liepen plots voor op de rest van Vlaanderen. Waarom? Niemand die het wist.”

Lydia Marcoen (58) had het pas door toen ze twee ochtenden op rij al om 5.30u aangekleed in de woonkamer stond, klaar voor de werkdag. “Mijn man verklaarde me gek. Hij heeft zo’n ouderwetse wekker met wijzers, ik een digitale die tot een uur voorliep. Ik heb mijn wekker dan maar weggegooid, omdat ik dacht dat die kapot was.”

© RR

Johan vond uiteindelijk op Google wat er fout was. “Ik zag dat mijn zonnepanelen ook niet meer werkten. Bleek dat het te maken kon hebben met het stroomnet. Toen ik belde naar Infrax, gaven ze me daar gelijk.”

Voor de veiligheid

“In de buurt plaatsen we een nieuwe elektriciteitscabine”, zegt Björn Verdoodt, woordvoerder van netbedrijf Infrax. “Zoals we dat altijd al deden, sluiten we daarvoor de stroom af zodat onze mensen zonder risico kunnen werken. In de plaats komt een stroomgenerator, die iedereen van elektriciteit voorziet. Vroeger was dat voldoende, maar sinds de komst van zonnepanelen hebben we onze aanpak moeten veranderen. Met zonnepanelen kunnen particulieren namelijk ook zelf stroom op het net zetten, wat gevaarlijk is wanneer we aan het werk zijn. Om die reden verhogen we tijdelijk de frequentie op ons net van 50 naar 51 hertz. Zonnepanelen zijn zo ingesteld dat ze op 51 hertz automatisch uitschakelen en er dus geen risico meer is. Het enige nadeel is dat klokken die zich voor de tijdstelling baseren op het elektriciteitsnet dan ook sneller lopen.”

Bij werken die maar een dag of twee duren, is dat doorgaans geen probleem. “Maar hier gaat het om tien dagen. Bij deze hebben we geleerd dat we de mensen daar beter vooraf voor waarschuwen”, zegt Verdoodt. Klokken die via het internet (de gsm) of radiosignalen (verschillende kerkklokken) werken, hebben er voor de duidelijkheid geen last van.