Terughoudende stemming op Europese beurzen

Foto: ANP

De stemming op de Europese aandelenbeurzen bleef maandag terughoudend na de zware koersverliezen van afgelopen week. Beleggers keken daarnaast uit naar de kwartaalresultaten die later in de week naar buiten komen. Op het Damrak kelderde biotechnologiebedrijf Probiodrug na een winstalarm.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de min op 514,34 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 730,85 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent, Londen daalde 0,1 procent.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een verlies van 1,6 procent. KPN behoorde tot de sterkste stijgers met een plusje van 0,3 procent. Volgens marktonderzoeker Telecompaper is het telecombedrijf een nieuw strategisch plan aan het voorbereiden. Banenreducties zijn daar vermoedelijk onderdeel van.

In de MidKap sloot betaalbedrijf Adyen de rij met een min van ruim 3 procent. Beursintermediair Flow Traders ging aan kop met een winst van 0,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor Heijmans 5,6 procent. Netbeheerder TenneT heeft het contract opgezegd met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles, voor de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten. Volgens Heijmans is er een verschil van inzicht over het project. Het contract had een waarde van 250 miljoen euro.

Op de lokale markt kelderde Probiodrug ruim 12 procent. Het Duitse biotechnologiebedrijf, dat werkt aan geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, waarschuwde voor dieprode cijfers.

In Frankfurt won Ceconomy 3,9 procent. Pieter Haas, de Nederlandse topman van het moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, is dit weekend opgestapt. De Duitse elektronicaverkoper kampt met tegenvallende resultaten en kwam nog geen week geleden met een nieuwe winstwaarschuwing.

Shurgard Self Storage Europe ging naar de beurs in Brussel. De Luxemburgse internationale opslagverhuurder noteerde op 24,19 euro, tegen een introductieprijs van 23 euro per aandeel.

De euro was 1,1548 dollar waard, tegen 1,1562 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 71,81 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 81,21 dollar per vat.