© Walter Saenen

Voormalig chocoladefabriekje staat te koop voor 1,59 miljoen euro

In het centrum van Hove staat een herenhuis te koop waar vroeger een chocoladefabriekje in was ondergebracht. Daar is niets van over, maar het pand (vraagprijs 1,59 miljoen euro) met een enorme tuin maakt wel indruk.

Maaike Floor

De twee herenhuizen in de Meylstraat 20-22 waren tot halverwege de jaren veertig één geheel, maar zijn nu twee aparte woningen. Ze staan op de lijst van onroerend erfgoed en zijn sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht. Het achterste huis (nummer 22), met tuin, staat nu te koop. “Mijn ouders hebben het gekocht rond 1975”, vertelt Antony Okker. “Het vroegere fabriekje stond toen los van de woning ernaast. Mijn ouders hebben die twee met elkaar verbonden.”

Het verklaart meteen de atypische vorm. In het vroegere fabriekje stonden vroeger de eettafel en een salon met haard, en er was een schildersatelier ingericht. In het andere gedeelte was nog een chique salon. Boven zijn dan nog heel wat slaapkamers en twee badkamers.

Spitfire-piloot

De ouders van Antony Okker overleden enkele jaren geleden. Na lang twijfelen hebben zijn zus en hij het riante huis toch te koop gezet. “Voor mij blijft dit een heel bijzondere plek, zowel door het pand als door de herinneringen aan mijn ouders. Mijn vader was diamantair en ik heb ook lang met hem samengewerkt. In de Tweede Wereldoorlog is hij nog Spitfire-piloot geweest. Na de oorlog heeft hij moeten horen dat zijn ouders allebei vergast waren in een vernietigingskamp van de nazi’s.”

© RR

Nog veel ouder dan het herenhuis in de Meylstraat zijn de bomen in de tuin. “Zie je die ceder?” wijst Antony Okker. “Toen wij hier kwamen wonen, werd ons verteld dat die al 450 jaar oud was. De omtrek van de stam is al een meter of acht. Door de mooie bomen in de tuin is er bovendien weinig inkijk van de huizen in de omliggende straten. De charme van de tuin is dat hij heel wild gelaten is.”

Bij de heemkundige kring van Hove is het pand ook goed bekend. “De broer van burgemeester Vincent Bavais (burgemeester van 1896 tot 1920) was een van de eerste bewoners”, weet voorzitter Frans Sermeus. In 1912 vestigde de Nederlandse chocolatier Luikens zich in het statige pand. Hij maakte er een chocoladefabriekje, waar de bekende Congolaiskes werden uitgevonden. Later, nadat het recept verkocht was, verhuisde de productie naar een nieuw fabriekje op de Boechoutsesteenweg in Hove. Maar de roots van de bekende Antwerpse lekkernij liggen dus in de Meylstraat.