Kobe Ilsen mocht binnenkijken in de keuken van het koningshuis: “Had het extravaganter verwacht”

In de laatste aflevering van Over Eten in december mag Kobe Ilsen (36) een serieuze kers op de taart zetten: dan krijgen we te zien hoe hij achter de schermen ging van het staatsbanket dat ons koningspaar in het kasteel van Laken hield voor de Franse president en zijn vrouw. Tijdens de opnames sprak Mathilde de tv-maker spontaan aan. De koningin blijkt een trouwe kijker van het programma.

Tom De Leur, Wim Dehandschutter

Ook Kobe Ilsen haalde deze week zijn beste kostuum boven voor het staatsbanket dat koning Filip en koningin Mathilde in het kasteel van Laken hielden voor de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte. Ilsen volgde de voorbereidingen voor het diner voor 170 gasten – onder wie ook Axelle Red, Thomas Meunier en Justine Henin – en was erbij toen het hoge bezoek de voeten onder tafel stak. “Al drie jaar proberen we met Over Eten binnen te raken op zo’n exclusief evenement, dankzij redacteur Laura Niclaes is het eindelijk gelukt”, vertelt Kobe Ilsen. “We willen met Over Eten echt overal komen, dus ook op het kasteel. We zijn begonnen bij de traiteur die de gerechten voorbereidde in de schaduw van de Leeuw van Waterloo, nota bene de plek waar de Fransen met Napoleon op hun donder kregen van de Engelsen. De kwaliteit die de traiteur moet leveren, is écht van het allerhoogste niveau. Ik snap ook wel dat ons land een goede indruk wilde maken: het was 47 jaar geleden dat een Franse president nog op staatsbezoek was geweest. Ja, dan mag het wel iets meer zijn.”

Eenmaal aan tafel was het ook “iets meer”, al had Kobe Ilsen het menu extravaganter verwacht. Zeg nu zelf: extractie van tomaat met Zeebrugse garnalen, reenootjes met kriek en herfstgroenten en lauwe chocolademousse met een krokantje en speculaasijs is geen buitensporig menu. “Ik dacht dat er met ganzenlever, kreeft en kaviaar zou gegooid worden, maar dat was allerminst het geval. Sober zou ik dit niet willen noemen omdat het nog altijd chique is, maar ik heb me laten vertellen dat het koningspaar graag de nadruk legt op Belgische ingrediënten en licht verteerbare maaltijden. Ik heb ook geleerd dat de koning geen gluten eet. We hebben trouwens mogen proeven. Niet aan tafel, natuurlijk, maar achter de schermen.”

Trouwe fan?

Bijzonder was dat Kobe Ilsen met de koningin kon spreken. “Ze kwam spontaan naar mij en begon een babbeltje. Uit wat de mensen rond haar zeiden, leid ik af dat ze het programma zeer goed kende en er wekelijks naar keek. Heeft ze gewoon een goede briefing gekregen of is ze écht een trouwe fan: wie zal het zeggen? Het was niet dat ze me rond de nek vloog en ‘Hé Kobe’ riep. Het was ook geen diepte-interview, maar wel een aangenaam gesprek. De koning heb ik niet gesproken. Hij knikte wel in mijn richting, al kan dat ook naar de persattaché geweest zijn die naast me stond. Ik heb geknikt alsof ik de koning al jaren kende (lacht). Ik heb de indruk dat het koningspaar omringd wordt door heel betrokken mensen, dat het een mooie familie is. Het was trouwens mijn eerste ontmoeting met iemand van de koninklijke familie, je mag het mijn ontmaagding noemen. Aangezien de koning en de koningin wekelijks naar Over Eten kijken, is de VRT nu ook een soort hofleverancier. Ik stel voor dat wij nu ook een kroontje bij het programma gebruiken.”

Peper en zout

Danira Boukhriss Terkessidis was er niet bij op het staatsdiner. “Omdat de uitnodiging gold voor één persoon, plus een cameraploeg”, aldus Kobe Ilsen. “Ze hebben mij gestuurd omdat ik minder opval tussen een publiek vol oudere mensen (lacht). Maar Danira is uiteraard een deel van het succes van dit programma, dat ook erg goed scoort bij jongeren. Over Eten is sexy. Zet een camera op Danira en álles wordt sexy. Wat peper en zout is voor eten, is Danira voor Over Eten.”

De uitzending over het staatsbanket is op 19 december te zien op Eén.